Petnaestosatna rasprava u Saboru

Plenković komentirao četvrtu neuspješnu inicijativu oporbe za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Hina

snimio Darko JELINEK

snimio Darko JELINEK

Hrvatska, naravno, ima poteškoća, problema, ali isto tako ima i Vladu koja prati te probleme i to smo pokazali na svim temama koje su došle na dnevni red, a tako ćemo i nastaviti, istaknuo je Plenković, odbivši komentirati predsjedničine kritike zadnjih dana



Nakon petnaestosatne rasprave o izglasavanju nepovjerenja Vladi na zahtjev oporbenih zastupnika zbog afere Agrokor, koji u subotu rano ujutro nije prošao u Hrvatskom saboru, premijer Andrej Plenković poručio je da njegova Vlada štiti opći interes, hrvatsko gospodarstvo, stabilnost financijskog sustava i radna mjesta.


“Kao što sam i najavljivao od samog početka, bila je ovo četvrta neuspješna inicijativa oporbe, danas je potvrđena i cijela Vlada i ministrica Nada Murganić. Koristili su instrument za koji su unaprijed znali da neće moći proći u Hrvatskom saboru”, kazao je Plenković.


Dodao je da je rasprava pokazala da Vlada od samog početka, orijentirana Zakonom o izvanrednoj upravi, prije svega štiti opći interes, hrvatsko gospodarstvo, stabilnost našeg financijskog sustava i radna mjesta.




“Sve to smo temeljito izložili u očitovanju koje je Vlada usvojila jučer, bili ovdje cijeli dan i puna dva dana ovaj tjedan, čime smo pokazali respekt prema Hrvatskom saboru, hrvatskoj javnosti i narodu”, poručio je premijer.


Dodao je i da su dobili potporu, naglasivši da je inicijativa bila vrlo škrta u pismenoj formi, a u usmenoj formi je pokazala svu svoju prazninu i nepotrebnost.


“No, nas to neće omesti da nastavimo provoditi svoj program, zalagati se za kvalitetniji život hrvatskog čovjeka, za nastavak reformi i pozitivnih trendova u hrvatskom društvu. Pokazat ćemo razliku između ozbiljne i odgovorne politike i politikantstva, čega smo imali priliku danas nagledati tijekom ove višesatne rasprave”, zaključio je Plenković.


Ocijenio je da u Hrvatskoj nije izvanredno stanje kao što je rekla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


Hrvatska, naravno, ima poteškoća, problema, ali isto tako ima i Vladu koja prati te probleme i to smo pokazali na svim temama koje su došle na dnevni red, a tako ćemo i nastaviti, istaknuo je Plenković, odbivši komentirati predsjedničine kritike zadnjih dana.


Saborski zastupnici izglasali su u subotu rano ujutro, nakon burne cjelodnevne rasprave, povjerenje Vladi. Za opoziv Vlade glasovalo je 59 zastupnika, dok ih je 78 iskazalo povjerenje.


Raspravu o povjerenju Vladi inicirao je 31 oporbeni zastupnika nakon što se premijer Plenković nije odazvao pozivu da dođe u Sabor i odgovori na pitanja o slučaju Agrokor.


Saborski zastupnici iskazali su i povjerenje ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Protiv opoziva ministrice bilo je 78 zastupnika, a za opoziv njih 49.