Sporni sporazum

Plenković kazneno prijavljen zbog sporazuma s Glasnovićem

Hina

Željko Glasnović, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Željko Glasnović, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Članovi Slobodne Hrvatske sporazum Plenkovića i Željka Glasnovića smatraju primjerom političke korupcije



Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, podnijela je kaznenu prijavu Uskoku protiv premijera Andreja Plenkovića zbog sporazuma sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnovićem, što smatraju primjerom političke korupcije.


Iz prijave koju je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici proizlazi da su osim Plenkovića i Glasnovića prijavili i ministra branitelja Tomu Medveda te državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravku Bušić zbog sumnje u kazneno djelo »podmićivanja zastupnika«.


»Osnovanost sumnje proizlazi iz navoda i preslike dokumenta objavljenog na Facebook profilu saborskog zastupnika Željka Glasnovića u kojem se navodi da su gore imenovani Andrej Plenković, Tomo Medved, Zdravka Bušić potpisom na navedenom dokumentu potvrdili prethodni dogovor sa saborskim zastupnikom Željkom Glasnović«, navedeno je u prijavi.




Kao dokaze su naveli Glasnovićeve javne nastupe, ali i presliku »inkriminiranog dokumenta« iz kojega je, po njihovu mišljenju »vidljivo da se između ostalog radi i o ‘isplati zaostataka pripadnicima HVO’ u neutvrđenom iznosu, ali svakako u stotinama milijuna kuna«.


»Općepoznata je činjenica da je saborski zastupnik Željko Glasnović bio pripadnik HVO-a. Iz javnog istupa saborskog zastupnika Željko Glasnović proizlazi da je upravo ta ‘isplata’ uvjet njegove podrške saborskoj većini tj. predsjedniku vlade RH«, navedeno je u prijavi.


Podnositelj smatraju »da u uvjetima kada saborska većina ovisi o podršci jednog saborskog zastupnika svako postavljanje uvjeta koji imaju materijalnu dimenziju te svako obećanje ispunjenja takvih uvjeta predstavlja ostvarenje bića kaznenog djela podmićivanja zastupnika pogotovo kada onaj tko daje takva obećanja nema izravnu ovlast odobriti te zahtjeve niti su mu poznati učinci takvih zahtjeva na proračun i financijsku stabilnost Republike Hrvatske«.