Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
17. veljače 2020.
HDZ spreman prekršiti Ustav?

Plenković je već bio odlučio smijeniti i Kujundžića. Doznajemo što mu je ministar rekao da se predomislio

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 7:14 2019-07-19T07:14:11+02:00

Iz Ustava se nikako ne može iščitati da se tijekom ljeta o opozivu ne mora glasovati u roku 30 dana. Kad Jandroković ne bi sazvao izvanrednu sjednicu, predstavljalo bi to jedno od najgorih kršenja Ustava u hrvatskoj povijesti i morat ću se obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, komentirao je Grbin

HDZ se ipak sprema prekršiti Ustav odbijanjem sazivanja izvanredne sjednice Sabora, na kojoj bi se raspravljalo i glasovalo o zahtjevu Mosta za opoziv ministra Milana Kujundžića.

Od petero ministara za koje je oporba pripremila prijedloge za izglasavanje nepovjerenja, premijer Andrej Plenković nije smijenio jedino Kujundžića.

Neslužbeno doznajemo da je i to planirao napraviti, ali da mu je na sastanku Kujundžić rekao da bi u sadašnjim okolnostima najpoštenije bilo ići na prijevremene izbore. Plenković je to shvatio na način da bi se Kujundžić, ako ga razriješi, u Saboru kao zastupnik zalagao za izbore, pa ga je poštedio. U saborskoj proceduri je od sredine svibnja SDP-ov prijedlog odluke o raspuštanju Sabora.

HDZ ga ne stavlja na glasovanje, ali bi SDP s 30 zastupničkih potpisa mogao to u svakom trenutku inicirati. Uglavnom, Kujundžić se održao, ali Most će ovih dana, možda već danas, u postupak poslati zahtjev za njegov opoziv. O njemu bi se potom zastupnici morali izjasniti za 30 dana, što znači da bi nužno bilo sazvati izvanredno sjednicu. Ali, Plenkoviću je sada nezgodno braniti Kujundžića, pa bi htio to odgoditi barem za jesen. Nedavno je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, dok je još Lovro Kuščević bio aktualan, optužio predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da namjerava prekršiti Ustav i glasovanje o tadašnjem ministru uprave prebaciti za rujan.

Bačić je to energično demantirao, ali jučer se pokazalo neutemeljeno.

Naime, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da neće biti izvanredne sjednice na kojoj bi se glasovalo o Kujundžiću.

– Da je normalna sjednica, da se ne radi o ljetnoj stanci, o ovoj bi se točki sasvim sigurno raspravljalo u roku 30 dana. Međutim, imamo odredbu u poslovniku Sabora, a i Ustava se toga dotiče, da je za sazivanje izvanredne sjednice potreban zahtjev predsjednice Republike, Vlade i natpolovične većine zastupnika, rekao je Jandroković, koji će za mišljenje pitati i Odbor za Ustav.

– Iz Ustava se nikako ne može iščitati da se tijekom ljeta o opozivu ne mora glasovati u roku 30 dana. Kad Jandroković ne bi sazvao izvanrednu sjednicu, predstavljalo bi to jedno od najgorih kršenja Ustava u hrvatskoj povijesti i morat ću se obratiti Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, komentirao je Grbin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.