PREMIJER ODLUČIO

Plenković imenovao Vilija Beroša za ministra, odmah se mora pozabaviti koronavirusom

Portal Novilist.hr

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

Vodili smo se kriterijima da posao radi netko tko je upućen u resor, a on je već dvije godine pomoćnik ministra, iskusan je, dobro poznaje zdravstveni sustav i mislim da će ga javnost ubrzo imati prilike bolje javno upoznati, kazao je premijer



ZAGREB – Novi ministar zdravstva bit će Vili Beroš, čovjek koji poznaje sustav i može brzo preuzeti dužnost, objavio je predsjednik hrvatske Vlade prije desetak minuta.


– Vodili smo se kriterijima da posao radi netko tko je upućen u resor, a on je već dvije godine pomoćnik ministra, iskusan je, dobro poznaje zdravstveni sustav i mislim da će ga javnost ubrzo imati prilike bolje javno upoznati.


Beroš ima svoje stručne kompetencije i kvalifikacije, a također ima i unisonu potporu stranačkog Odbora za zadravstvo, kazao je Plenković, koji je na pitanje o međusobnoj javnoj licitaciji potencijalnih kandidata za ministra izbjegao odgovor naglašavajući kako to nije stigao pratiti, jer se bavio drugim temama i obvezama.




Tako su bez komentara ostale i javne kritike koje su danas uputili potencijalni kandidati na rad bivšeg ministra Kujundžića, a kojih ranije nije bilo, već su mu svi davali unisonu podršku.


– Svi smo skupa kako u odboru stranke, tako i svi članovi vlade stali iza kandidata kojeg predlažemo, pa ćemo sada nastaviti rad na zdravstvenom sustavu.


Naš sustav zdravstva treba dodatna poboljšanja, treba ga učiniti dotupnijim korisnicima, odnosno pacijentima, također je ključno financiranje sustava koji nažalost generira gubitke.


Puno je otvorenih tema, prekovremeni sati liječnika, integriranje bolnica, a posebno epidemija koronavirusa o kojoj sam imao razgovore s kolegama i jako je aktualan problem na razini EU-a.


Novi ministar će se morati odmah okupirati tom temom, dodao je Plenković i kazao kako ne očekuje da bi smijenjeni ministar u Saboru mogao okrenuti leđa aktualnoj Vladi.


– Ne vidim u tome nikakav problem, kazao je premijer.


Na pitanje hoće li s ovim sastavom ministara dogurati do kraja mandata, jer je dobro poznato da je već smijenjeno 14 ministara premijer je kazao:


– Načelno ja diktiram tko odlazi ili dolazi u vladu i na mene nikakve interesne skupine ne utječu.


Sada nije prilika za fenomenološku analizu, ali u budućnosti treba razmisliti o sigurnosnoj provjeri ministara.


Ako možemo naći ljudi koji su bijeli kao snijeg… Iz ovoga iskustva, kad krećete u mandat, tražite kompetentne ljude u svojim područjima, nitko na dužnost nije došao s ceste.


Bitno je i povjerenje, neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet inetervjua.


Morat ćemo osnažiti filtere odabira i na razini stranke i na razini države, jer bi neke stvari bilo dobro saznati ranije, zaključio je Plenković.