Stranački izbori

Plenković ide po novi mandat na čelu HDZ-a programom ‘Odvažno za Hrvatsku’, ovo su ključne točke

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Stranačkom biračkom tijelu Andrej Plenković poručuje da "politikom učvršćuje HDZ ondje gdje ga je postavio prvi predsjednik doktor Franjo Tuđman - kao stožernu stranku desnog centra", te naglašava da je to "pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i Hrvatsku"



ZAGREB – Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković danas će članovima HDZ-a od kojih na unutarstranačkim izborima traži još jedan četverogodišnji mandat na čelu stranke predstaviti svoj program pod nazivom “Odvažno za Hrvatsku”. U programu koji ima tridesetak stranica Plenković čvrsto brani svoju dosadašnju politiku, te najavljuje njen nastavak.


Iako je program opsežan i govori o svim područjima društvenog života, donosimo dijelove iz njega koji se tiču svjetonazorskih i političkih tema koje dominiraju unutarstranačkim izborima u HDZ-u.


– U ove stranačke izbore idemo kao tim koji se dokazao i koji može HDZ povesti do nove pobjede na parlamentarnim izborima. Pozivam vas da se još jednom okupimo oko našeg programa, te da gradimo Hrvatsku kao uspješnu i razvijenu članicu EU-a, zemlju kvalitetnih uvjeta života te zadovoljnih i ponosnih ljudi.




Ovi su izbori više od unutarstranačkih, jer o HDZ-u uvelike ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti i u kojoj će mjeri ispuniti očekivanja hrvatskog naroda. Naša misija ostaje nepromijenjena – nastaviti rješavati sve ključne probleme suvremenog hrvatskog društva, piše u uvodnom dijelu programa koji će danas biti predstavljen članstvu i javnosti.


Stranačkom biračkom tijelu Plenković je poručio: “Našom politikom učvršćujemo HDZ ondje gdje ga je postavio naš prvi predsjednik doktor Franjo Tuđman – kao stožernu stranku desnog centra”, te naglasio da je to “pozicija iz koje se može napraviti najviše za hrvatski narod i Hrvatsku”.


– Vrijednostima desnog centra njegujemo svoj identitet, tradiciju, običaje, povijest, vjeru i kulturu i sve što nas čini najsnažnijom hrvatskom strankom. Čvrsto usidren u svoje temelje, HDZ ostaje ključna politička snaga hrvatskog naroda, koji pritom ima potrebnu širinu – zahvaljujući kojoj je stvorena slobodna Hrvatska i ostvarena najveća postignuća tijekom protekla tri desetljeća. To je temeljni preduvjet za izborne pobjede i za vođenje Hrvatske, uz kvalitetan program, kandidate i političku odlučnost, piše u Plenkovićevom programu.


Svjesni političkih pogrešaka


Pa se tako pojašnjava da su se on i njegovi najbliži suradnici “tijekom svoga mandata našli mnogo puta u situaciji koja zahtijeva veliku odgovornost, no kada su se donosile dalekosežne odluke, uvijek smo bili spremni odvažno odgovoriti”.


– HDZ je protekle četiri godine bio pred ključnim izborom. Prvi je put u povijesti rušio svoju Vladu 2016., a u travnju 2017. odbacili smo nelojalnog partnera iz Vlade koji je pokušavao srušiti ministra financija u okolnostima izbijanja krize u Agrokoru. Tada nismo išli na izvanredne parlamentarne izbore, iako je to bila mogućnost, već smo stavili interes države na prvo mjesto, piše u programu.


U dijelu programa pod nazivom “HDZ kao predvodnik potrebnih promjena” ističe se: “Stranku namjeravamo nastaviti voditi demokratski i transparentno”, te “poboljšati funkcioniranje stranke kroz veću uključenost svih članova, uspostavu dvosmjerne komunikacije s članstvom i jačanje jedinstva stranke”.


– Odlučni smo još predanije raditi na otklanjanju određenih negativnosti, podizati etičke standarde i graditi HDZ kao stranku odgovornih pojedinaca. Otklanjat ćemo sve pojave nezakonitih radnji koje ugrožavaju izgradnju moderne države i otežavaju provedbu ozbiljnih reformi.


Svjesni smo pritom i političkih grešaka pojedinaca u svojim redovima koji su naštetili imidžu stranke i tako umanjili naša postignuća, te narušili percepciju kod dijela birača.


Osjetljivi smo na svaku pojavu nezakonitosti i korupcije jer kolektiv ne smije biti žrtva grijeha pojedinaca, a svatko od nas ogledalo je HDZ-a. Počevši od sebe, svi zajedno trebamo graditi HDZ koji će biti lišen svake krive percepcije, poručuje Plenković u svom programu.


Govoreći o kadrovskom potencijalu HDZ-a, Plenković je ustvrdio da se “možemo ponositi time što iz redova HDZ-a imamo potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu, glavnu tajnicu Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić, te članicu Europskog revizorskog suda Ivanu Maletić”.


Dijalog s Crkvom


U dijelu programa koji nosi naziv “Novi odgovori na nove izazove” Plenković se, kao i na puno drugih mjesta, poziva na ostavštinu osnivača HDZ-a pa tako tvrdi da je zadaća svih u HDZ-u “graditi svoju politiku na političkoj i intelektualnoj ostavštini doktora Franje Tuđmana i naših utemeljitelja”.


Na puno se mjesta u programu spominju i branitelji pa tako piše i da “kao znak poštovanja za sve što im dugujemo kao slobodni ljudi, predsjedanje EU-om smo posvetili hrvatskim braniteljima i svima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku”.


U dijelu programa pod nazivom “Očuvanje naše tradicije i kršćanskih korijena” piše da je “naša pripadnost kršćanskoj tradiciji jedan od osnovnih elemenata našeg identiteta i kulture, te ima velik utjecaj na oblikovanje svih društvenih odnosa”.


– Držimo važnim uvijek isticati da njegujemo svoju privrženost Crkvi, a temeljna kršćanska, moralna i etička načela promovirat ćemo u svojim politikama. Kroz stalni dijalog s predstavnicima Katoličke crkve, ali i drugih vjerskih zajednica, nastavit ćemo graditi tolerantno i uključivo društvo, piše u programu.


U njemu se govori i o procesuiranju ratnih zločina, gdje se ističe da “za izgradnju pravednijeg društva posebnu pozornost moramo posvetiti kažnjavanju počinitelja ratnih zločina”.


– To je naša nacionalna i moralna dužnost. U protekle dvije godine ostvareni su pomaci, a u okviru ravnateljstva policije uspostavljen je poseban tim koji se bavi ratnim zločinima u Vukovaru i na Ovčari, piše u programu.


Dodaje se da će se u odnosima sa Srbijom “posebno voditi računa o procesuiranju ratnih zločina”, te da se “očekuje da Srbija u potpunosti surađuje s Haškim sudom”.


– Imajući na umu štetne i neprihvatljive posljedice primjene spornog srbijanskog Zakona, inzistirat ćemo da se procesuiranje ratnih zločina provodi isključivo u skladu s međunarodnim pravom, piše u programu.


Istanbulska konvencija


U dokumentu se spominje i Istanbulska konvencija zbog čije ratifikacije Plenkovića napadaju unutarstranački protivnici, te se navodi da su “pažljivo sročenom interpretativnom izjavom koja je usvojena kao dio zakona kojim je potvrđena konvencija, otklonjene sve krive interpretacije koje bi se mogle tumačiti kao obvezu uvođenja rodne ideologije”.