Izbori u HDZ-u

Plenković i dalje jedini kandidat za šefa HDZ-a: Hasanbegović šuti, Kovač će se tek izjasniti

Jagoda Marić

Ako ne bude iznenađenja i nenadanih kandidatura, o tome hoće li se ipak za predsjednika HDZ-a kandidirati ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović ovisit će hoće li Andrej Plenković imati protukandidata na unutarstranačkim izborima



ZAGREB Ako ne bude iznenađenja i nenadanih kandidatura, o tome hoće li se ipak za predsjednika HDZ-a kandidirati ministri Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović ovisit će hoće li Andrej Plenković imati protukandidata na unutarstranačkim izborima. I dok Kovač već danima na novinarski upit o svojoj kandidaturi ponavlja da će se o tome izjasniti kad bude vrijeme, Hasanbegović se odlučio na šutnju i potpuno se kad je u pitanju stranačka politika povukao iz javnosti. Doduše, i dosad su o njegovoj kandidaturi više govrili drugi nego on sam, ali nije jasno ni odbacio mogućnost da se kandidira.


Zanimljivi je, pak, odgovor na pitanje prikupljaju li se potpisi za njegovu kandidaturu dao Kovač, ističući da »neki ljudi prikupljaju potpise, no da ne zna točno koji«.


Oglasila se jučer i Zajednica utemeljitelja HDZ-a »dr. Franjo Tuđman« koja je dala preporuke članstvu, ali i budućem predsjedniku HDZ-a, te radnoj skupini koja bi trebala osmisliti izmjene stranačkog statuta. Toj se radnoj skupini savjetuje da pri izradi novog statuta nastavi proces demokratizacije stranke i to na način da se načelo jedan član-jedan glas primjeni i na izbor ostalih tijela stranke, a ne samo predsjednika. To znači da bi u budućnosti, primjerice, i ljude u predsjendištvo HDZ-a birali članovi stranke na izravnim izborima, a dosad su ih birali kandidati na Saboru stranke. Uz to, kažu da se izborne liste za predstojeće izbore, a njihove će slaganje u HDZ-u svakako biti zanimljivo, popune stručnim i moralnim ljudima kojima je »Hrvatska domovina u srcu kao jedan od preduvjeta pobjede na parlamentarnim izborima«.




Od novoizabranog predsjednika stranke očekuju da nastavi procese vraćanja stranke na temeljne odrednice koje je postavio Franjo Tuđman, ali i da jače artikulira demokršćanska načela. Naglašavaju i da u tim procesima značajnu ulogu trebaju preuzeti upravo oni koji su stvarali HDZ, što znači da očekuju da i oni dobiju značajniju ulogu. Od radne skupine za pripremu izbora očkuju da osmisli kamapanju u kojoj će jasnije komunicirati sa svim biračima, a ne samo članovima HDZ-a, te da stranku u svom programu jasno kaže koje će mjere i u kojim rokovima provoditi.