Ne odu

Plenković i dalje čvrsto uz Barišića: Napadi su “prenapuhani”

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ne bih želio da jedna mala, da li tiskarska ili druga greška nanese osobnu štetu, a pridonese destabilizaciji u funkcioniranju vlade. Što se mene tiče, neće, poručio je Plenković



ZAGREB SDP-ov saborski zastupnik Damir Tomić pitao je premijera hoće li zbog plagiranja rada smijeniti ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, no premijer Andrej Plenković je odgovorio kako je ta priča »prenapuhana« te poručio da ministar Barišić uživa njegovo povjerenje.


»Stali ste u njegovu obranu unatoč činjenici da je i sam priznao, a u međuvremenu je i Odbor za etiku u znanosti utvrdio njegovu krivnju, a hrvatski znanstvenik Ivan Đikić poslao je priopćenje s dokumentima koji ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znanstvenom radu gospodina Barišića«, prozvao je Tomić premijera tijekom Aktaulnog prijepodneva u Saboru.


Premijer Andrej Plenković pojasnio mu je kako je detaljno proučio sporni Barišićev znanstveni članak te da je Barišić i sam o tome dao vrlo jasna pojašnjenja.




»Bez obzira što u javnosti postoji očito prijepor jednog dijela znanstvenika u akademskoj zajednici s drugim dijelom mislim da je pitanje jedne male reference u jednoj fusnoti dignuto na razinu ljudskog, znanstvenog političkog, moralnog integriteta dr. Pave Barišića. Ja ga poznajem, dao sam mu povjerenje da bude član ove vlade, ima iskustva u radu ministarstva kojim se bavi i ima važne zadaće koje treba obavljati. Riječ je o resoru koji je bitan za hrvatsku budućnost, za našu konkurentnost, našu djecu… Ono što je radio u protekla tri mjeseca radio je predano, stručno, angažirano, sa srcem i želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna mala, da li tiskarska ili druga greška nanese osobnu štetu, a pridonese destabilizaciji u funkcioniranju vlade. Što se mene tiče, neće. To vam kažem vrlo jasno i vrlo odgovorno«, poručio je Plenković.


Mišljenja je, kazao je, i da je taj problem »apsolutno prenapuhan«. »Ne želim ulaziti u motive i interese političkih stranaka jer njih mogu razumjeti, ali ako su brojna povjerensta na sveučilištima u Splitu i Zagrebu decidirano i jasno odlučivala o toj temi ne vidim zašto bismo godinama nakon objave prve verzije njegovog članka imali ovako veliku raspravu o temi koja je previše eksponirana u javnosti i ne zaslužuje ni ovakvo vrijeme ni energiju da se njome bavimo. Od ministra Barišića očekujem da se bavi prioritetnim temama, a to je obrazovna reforma«, zaključio je premijer Plenković.


Tomić je, nezadovoljan Plenkovićevim obrazloženjem, prozvao vladu da je zaustavila program reformi te je ustvrdio kako im je»copy paste metoda u školama prihvatljiva«.