Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Radovi do svibnja

Plenković i Bandić položili kamen temeljac za budući Spomenik domovini

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2019. u 10:53 2019-09-23T10:53:41+02:00

Premijer Plenković mjesto je ocijenio idealnim za podizanje Spomenika domovini, kako zbog blizine Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, zbog blizine Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja će biti središnje mjesto hrvatskog predsjedanja Europskoj unijom tako i zbog toga što je nasuprot budućem Spomeniku domovine spomenik Franji Tuđmanu

Spomenik domovini, buduće središnje protokolarno i simboličko državno mjesto na kojem bi vijence trebali polagati inozemni šefovi država i vlada, bit će izgrađen u roku od najviše devet mjeseci, a njegova je izgradnja započela polaganjem temeljnog kamena.

Na natječaju je pobijedio rad arhitekta Nenada Fabijanića koji u sebi integrira medvedgradski Oltar domovine, zatim Zid boli iz Selske ulice, a kao treći, novi element, zamislio je tridesetmetarski portal. Temeljni kamen položili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i umirovljeni general Mladen Markač.

Bandić je najavio da očekuje da radovi budu završeni u roku i kraćem od devet mjeseci, do 7.svibnja sljedeće godine. Toga dana u Zagrebu će se održati sasanak na vrhu šefova država i vlade Europske unije.

- Vjerujem da ćemo zajedno za devet mjeseci na svečanom otvaranju, a ja sam uvjeren i prije, bilo bi dobro da sve to bude do 7. svibnja kada je summit svih državnika Europe da ćemo položiti vijenac, a naš premijer zapali prvu svijeću, kazao je Bandić i dodao da će Zagreb dobiti spomeni, za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima.

Premijer Plenković mjesto je ocijenio idealnim za podizanje Spomenika domovini, kako zbog blizine Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, zbog blizine Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja će biti središnje mjesto hrvatskog predsjedanja Europskoj unijom tako i zbog toga što je nasuprot budućem Spomeniku domovine spomenik Franji Tuđmanu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.