Radovi do svibnja

Plenković i Bandić položili kamen temeljac za budući Spomenik domovini

Tihomir Ponoš

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Premijer Plenković mjesto je ocijenio idealnim za podizanje Spomenika domovini, kako zbog blizine Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, zbog blizine Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja će biti središnje mjesto hrvatskog predsjedanja Europskoj unijom tako i zbog toga što je nasuprot budućem Spomeniku domovine spomenik Franji Tuđmanu



Spomenik domovini, buduće središnje protokolarno i simboličko državno mjesto na kojem bi vijence trebali polagati inozemni šefovi država i vlada, bit će izgrađen u roku od najviše devet mjeseci, a njegova je izgradnja započela polaganjem temeljnog kamena.


Na natječaju je pobijedio rad arhitekta Nenada Fabijanića koji u sebi integrira medvedgradski Oltar domovine, zatim Zid boli iz Selske ulice, a kao treći, novi element, zamislio je tridesetmetarski portal. Temeljni kamen položili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i umirovljeni general Mladen Markač.


Bandić je najavio da očekuje da radovi budu završeni u roku i kraćem od devet mjeseci, do 7.svibnja sljedeće godine. Toga dana u Zagrebu će se održati sasanak na vrhu šefova država i vlade Europske unije.




– Vjerujem da ćemo zajedno za devet mjeseci na svečanom otvaranju, a ja sam uvjeren i prije, bilo bi dobro da sve to bude do 7. svibnja kada je summit svih državnika Europe da ćemo položiti vijenac, a naš premijer zapali prvu svijeću, kazao je Bandić i dodao da će Zagreb dobiti spomeni, za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima.


Premijer Plenković mjesto je ocijenio idealnim za podizanje Spomenika domovini, kako zbog blizine Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, zbog blizine Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja će biti središnje mjesto hrvatskog predsjedanja Europskoj unijom tako i zbog toga što je nasuprot budućem Spomeniku domovine spomenik Franji Tuđmanu.