Obljetnica priznanja

Plenković: U nepuna tri desetljeća Hrvatska se međunarodno politički afirmirala

Hina

REUTERS

REUTERS



Premijer Andrej Plenković u srijedu je u povodu 28. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske istaknuo da je to političko nasljeđe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te da se Hrvatska u nepuna tri desetljeća međunarodno politički afirmirala i danas predsjeda Vijećem EU-a.


»Prije 28 godina Hrvatska je međunarodno priznata, a danas je i 22. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak, što je uspjeh Hrvatske i političko nasljeđe predsjednika Tuđmana. U nepuna tri desetljeća, Hrvatska je zahvaljujući hrvatskim braniteljima pobijedila u Domovinskom ratu, međunarodno se politički afirmirala kao članica Europske unije i NATO-a, a danas predsjeda Vijećem Europske unije u ključnim trenucima za budućnost Europe«, stoji u Plenkovićevoj objavi na Twitteru.


Prije 28 godina Hrvatsku su priznale članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu, uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s našom zemljom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.




Kad je Hrvatska 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata, Domovinski rat bio je u jeku, a gotovo trećina države bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.


Na svoje priznate granice Hrvatska je izišla tek šest godine poslije, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.