Odgovor potpredsjedniku EK

Plenković: Timmermans bi imao drugačiji stav o arbitraži da je Nizozemska u pitanju

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Da je u Nizozemskoj bila takva situacija, pitao bih se što bi on kao bivši ministar vanjskih poslova govorio. Što se tiče toga - 'case closed'«, naglasio je premijer.



Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans imao bi drugačiji stav o odluci arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici da je u pitanju njegova država, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.


Timmermans je u subotu za ljubljansko Delo kazao da je arbitražna odluka o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske bilateralna stvar tih dviju članica EU-a, ali da Europska komisija i dalje smatra kako bi bilo dobro da se odluka provede.


»Imamo arbitražnu presudu. Ne moramo ocjenjivati je li ona dobra ili ne, no to bi pitanje najbolje riješili kada bi presudu primijenile obje strane«, kazao je Timmermans u razgovoru za vodeći slovenski list.




Plenković je uvjeren da Timmermans ne bi tako govorio da je riječ o njegovoj domovini Nizozemskoj, jer arbitražni proces kontaminiran, zbog čega ga je Hrvatska napustila jednoglasnom odlukom Sabora.


»Da je u Nizozemskoj bila takva situacija, pitao bih se što bi on kao bivši ministar vanjskih poslova govorio. Što se tiče toga – ‘case closed’«, naglasio je premijer.


Vezano za otvoreno pitanje granice, Plenković je ponovio kako »pravna stečevina Europske unije nije supstitut međunarodnog prava« na temelju kojeg se uređuju granice.


Istaknuo je kako nakon objave presude arbitražnog suda nije došlo do histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima i kako je njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole nakon stupanja na snagu revidiranog Schengenskog zakonika »rezultirao time da smo imali najbolju turističku sezonu otkad je neovisne Hrvatske«.


»Očekujemo preko 100 milijuna noćenja i time pokazujemo da smo svjesni kako kroz dijalog i dogovor možemo rješavati zajednička bitna pitanja u interesu obje zemlje«, rekao je Plenković.


Plenković očekuje da će do kraja idućeg tjedna biti dogovoren posjet premijera Cerara Zagrebu, a susret bi se trebao održati nakon povratka premijera s Opće skupštine Ujedinjenih naroda krajem rujna.