Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Premijer

Plenković: 'Šuica je kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji'

Plenković: 'Šuica je kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji'
Plenković: 'Šuica je kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji'
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2019. u 10:56 2019-08-22T10:56:26+02:00

Dubravka Šuica će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji, kazao je premijer Andrej Plenković pošto je vlada na sjednici u četvrtak prihvatila njegov prijedlog da se europska zastupnica HDZ-a nominira za poziciju u budućem sastavu EK predsjednice Ursule von der Leyen.

»Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije«, istaknuo je premijer.
Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Ujedno je i podsjetio je na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj. »Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura«, istaknuo je.

Aktualna eurozastupnica Dubravka Šuica prvi put je ušla u Europski parlament 2013., kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Ponovno je izabrana 2014. i posljednji put u svibnju ove godine.

Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade.

Kandidate koje predloži predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.