Hrvatski premijer

Plenković: Stav vlade o Ini je jedinstven, prodaja dionica HEP-a je najprimjereniji i najkorisniji model

Hina

''To je način kako će Hrvatska imati kontrolu nad dvije ključne kompanije i tako priskrbiti sredstva za otkup bez stvaranja novog javnog duga«, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka s hrvatskim europarlamentarcima

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu kako je stav vlade jedinstven o Ini za koju je najavio da će je vratiti u hrvatsko vlasništvo tako što će prodajom dionica HEP-a otkupiti dionice te hrvatske naftne kompanije od mađarskog MOL-a. ”Ministar (zaštite okoliša i energetike Slaven) Dobrović danas će izvijestiti o stavovima ministarstva. Oni su jedinstveni. Po nama je prodaja 25 posto dionica HEP-a najprimjereniji i najkorisniji model kako bismo otkupili dionice Ine. To je način kako će Hrvatska imati kontrolu nad dvije ključne kompanije i tako priskrbiti sredstva za otkup bez stvaranja novog javnog duga«, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka s hrvatskim europarlamentarcima. Naglasio je kako ova tema traži širi politički konsenzus te da će o ovoj i nizu drugih tema razgovarati i sa SDP-om i ostalim strankama,Upitan o ideji predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josipa Klemma da se 7 posto dionica HEP-a prepiše fondu hrvatskih branitelja Plenković je rekao kako o tome »detalju s našim partnerima u MOST-u nije bilo riječi«. Upitan je li upoznat s odlaskom bivšeg premijera Tihomira Oreškovića u Nizozemsku i to pod mjerama osiguranja, na trošak poreznih obveznika te razmišlja li o ukidanju uredbe koja to omogućuje, Plenković je kazao kako takvu vrstu zaštite ima uski krug ljudi.”Ta uredba postoji dulje. Koliko mi je poznato tu vrstu zaštite ima uski krug dužnosnika. Ona traje 6 mjeseci, dakle do 19. travnja, a za obitelj do sredine siječnja. (…) Mi ćemo o tome razgovarati i vidjeti što je najprimjerenije”, kazao je PlenkovićO razlozima posjeta predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović SAD-u nije htio špekulirati, ali je izrazio uvjerenje da će biti od koristi za državu.»Siguran sam da će za Hrvatsku voditi važne i korisne razgovore«, rekao je Plenković.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković rekla je u srijedu da je povjerenstvo zaprimilo tri prijave zbog puta Grabar Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka. Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se radi o službenom putovanju.


Plenković se sastao s hrvatskim eurozastupnicima


Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu (EP) na njegovu inicijativu kako bi razmotrili pitanja od važnosti za Europsku uniju i Hrvatsku, o kojima njih 11 glasa na dnevnoj bazi, te istaknuo da je njegova vlada i europarlamentarci dijele izrazito proeuropski smjer Hrvatske.


”Tajming sastanka je, po mom sudu, vrlo dobar i koristan jer je na početku druge polovice mandata koji traje 5 godina (…) Uloga Europskog parlamenta i zastupnika je važna za ukupne demokratske procese i za koordinaciju aktivnosti na razini vlade, EP-a i Hrvatskog sabora«, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka, dodavši da je ovo prvi susret nekog predsjednika vlade s europarlamentarcima te da on s njima želi održavati »kontinuirani dijalog«.


Po njegovim riječima, razgovarali su o budućnost EU-a nakon odluke o Brexitu, aktivnostima koje se tiču naše politke prema zemljama jugoistočne Europe te nizu drugih zakonskih projekata koji su važni za Hrvatsku koja je, kako je istaknuo »izrazito proeuropski orijentirana«.»U svakom slučaju će Hrvatska imati proeuropski smjer. Mi smo izrazito proeuropski orijentirana vlada od zemalja srednje i istočne Europe. Te stavove dijele i hrvatski zastupnici koji su izabrani 2014. i očekujem da tu sinergiju i međusobnu komunikaciju i podršku ostvarujemo na ključnim europskim dosjeima«, kazao je premijer. Izrazio je želju za periodičnim održavanjem sastanaka s hrvatskim zastupnicima u EP-u, »kad se za to ukaže potreba, ali minimalno dva puta godišnje«. Također je kazao da od ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera očekuje da te sastanke održava i redovitije.Europarlamentarka Dubravka Šuica pozdravila je sastanak zastupnika i premijera, prvi takav u tri i pol godine, u cilju koordiniranja hrvatske politike, naglasivši da eurozastupnici »ne žele u EP-u biti freelanceri, već žele zastupati nacionalne interese«.

Ponovila je premijerove riječi o izrazito »proeuropskoj vladi« te dodala da europarlamentarci predstavljaju građane Hrvatske i ono što ova vlada želi komunicirati s građanima.


»Puno je tu tema, nalazimo se u delikatnom trenutku. Europska unija je poljuljana, ali nije ugrožena. Želimo otkloniti populizam, posebno onaj koji bi se mogao dogoditi u Hrvatskoj«, rekla je Šuica.


»Mi ćemo se zalagati da imamo stabilnost u susjedstvu i nadam se da ćemo sve teme komunicirati i dogovarati se s vladom”, dodala je.Tonino Picula zadovoljan je formatom i sadržajem razgovora s premijerom. Podsjetio je da je izazova puno te da ovog trenutka EU ne izgleda onako kao kad je Hrvatska ušla u Uniju kao 28 članica, a postat će 27.

»EU je pred iskušenjima i današnji sastanak je podvukao značaj suradnje. Izazova je jako puno. Naravno govorili smo i o nestabilnostima jugoistočno od Hrvatske. Riječ je o zemljama koje žele ući u EU, ali pred njima su brojne prepreke”, rekao je Picula.