Premijer o gorućem problemu

Plenković: Spremni smo razmotriti kvote, ali tek kad se zaposle domaći radnici

Hina

Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano«, rekao je Plenković



Vlada je spremna razmotriti povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika, rekao je u petak predsjednik Vlade Andrej Plenković.


»Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano«, rekao je Plenković


Odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.




Podsjetio je da je Vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 tisuća radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a. Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je Plenković.


»U pojedinim granama čini se da su te kvote konzumirane«, rekao je i dodao kako »postoje signali« hotelijera da su na rubu trenutnog kapaciteta i da žele dodatno povećanje kvotaRekao je i da je Vlada bilo »vrlo izdašna« udvostručivši kvote za strane radnike u odnosu na 2018. godinu.

»Analizirat ćemo. Naravno da želimo da što veći broj hrvatskih državljana koji su trenutno nezaposleni iskoristi ovaj povoljan trenutak, gdje na tržištu rada praktički svatko onaj tko želi raditi u ovom trenutku može dobiti posao. To je naš stav i mi ga čak, na neki način, dijelimo sa sindikalnim središnjicama, jer bismo htjeli da što više naših nezaposlenih ljudi iskoristi ovu priliku«, rekao je Plenković.


Dodao je kako je očito da se u pojedinim segmentima događa da su radna mjesta oglašena, a unatoč tako velikom broju registriranih na HZZ-u »nema konkretnih aplikacija«.Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile su u petak apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

U priopćenju HUP-a i HUT-a se upozorava da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.


»Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade«, ističu iz te dvije udruge.Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pozvali su u petak poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu, te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika. Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2100 dozvola.

»U postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota«, navodi Ministarstvo.