Premijer u Bruxellesu

Plenković: ‘Slovenija ne može unedogled blokirati Hrvatsku oko Schengena. Imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći’

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



BRUXELLES Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Bruxellesu da ako Slovenija odluči blokirati ulazak Hrvatske u šengenski prostor da to neće moći činiti unedogled.


“Ne mogu unedogled blokirati, mi smo članica, imamo mehanizme, dovoljne, samo ću to reći”, rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara može li Slovenija na dugo vremena zaustaviti hrvatski ulazak u šengenski prostor unutar kojeg nema graničnih kontrola.


Premijer Plenković, koji boravi u trodnevnom posjetu Bruxellesu, razgovarao je s nizom najviših europskih dužnosnika. U četvrtak je razgovarao s novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i aktualnim predsjednikom Komisije Jean-Claudom Junckerom.




U petak se sastao s potpredsjednikom Komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom te finskim premijerom Anntijem Rinneom, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.


Slijede sastanci s povjerenikom Europske komisije za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, koji je u budućoj Komisiji predložen za povjerenika za proračun, te sa sadašnjim povjerenikom za proračun i ljudske resurse Guentherom Oettingerom. Plenković u petak sudjeluje i na konferenciji “EU-Asia Connectivity Forum”, na kojem će se okupiti niz dužnosnika.


U petak navečer predviđen je susret s belgijskim premijerom Charlesom Michelom, koji od 1. prosinca preuzima dužnost predsjednika Europskog vijeća.


Plenković završava svoj posjet u subotu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.


Hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo zbog jamstva predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da će Hrvatska dobiti sljedeći mjesec pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor, nakon čega slijedi politička rasprava u Vijeću EU-a.


Nakon pozitivne ocjene Europske komisije proces odlučivanja se seli u Vijeće EU-a, gdje države članice moraju jednoglasno dati pristanak za ulazak u Schengen.


Plenković je rekao da nije realno očekivati odluku za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.


“Ne očekujem bilo kakvu odluka za vrijeme našeg predsjedanja”, rekao je Plenković dodajući da nije realno da zemlja predsjedateljica stavlja na dnevni red tako krupnu političku temu koja su na nju izravno odnosi.


“Mi smatramo da smo ispunili kriterije, sada će se voditi politika rasprava, ali ne za našeg predsjedanja. Kriteriji za ulazak u Schengen su objektivni, mi smo ih ispunili i ako bude nekih političkih pitanja mi ćemo ih rješavati na Vijeću”, kazao je.


Dodao je da ne očekuje probleme od država koje se sada protive ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen. Te dvije zemlje imaju pozitivnu ocjenu o ispunjavanju kriterija još od 2011. godine.


Plenković je rekao da je s Dombrovskisom razgovorao o provedbi hrvatskog akcijskog plana za euro i pripreme za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II).


“Komisija temeljito prati što ovo što mi radimo, a radimo u rokovima koje smo zacrtali, tako da proces ide dobro”, rekao je Plenković te najavio da će u listopadu u Zagreb doći izaslanstvo Komisije koje prikuplja podatke u sklopu Europskog semestra.


“O tim temama sam razgovorao s potpredsjednikom Dombrovskisom i Komisija pozitivno gleda na naše napore u reformama”, dodao je.