Optimistične najave

Plenković: ‘Predsjednik Uprave kineskog brodogradilišta stiže u obilazak Uljanika i 3. maja’

P. N.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Ship Building Corporation, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji'', kazao je



Premijer Andrej Plenković potvrdio je da predsjednik uprave brodogradilišta China Ship Building Corporation dolazi u obilazak Uljanika i 3. maja. Objavio je i da će proračun ponovno biti u suficitu.


“Upravo su nam javili kineski prijatelji da će predsjednik uprave China Ship Building Corporation, čovjek kojeg je kontaktirao premijer Li Keqiang prigodom boravka u Hrvatskoj prošlog tjedna, slijedom razgovora koje smo imali na tu temu, doći u Hrvatsku zajedno s najvišim izaslanstvom u razdoblju između 25. travnja i 10. svibnja te će posjetiti i Pulu i Rijeku i vidjeti što se može učiniti na eventualnom njihovom angažmanu ili suradnji. Učinili smo sve da zainteresiramo kineske partnere. Ne iznenađuje me njihova odluka da dođu u Hrvatsku. Kina je najveći naručitelj i graditelj brodova na svjetskom tržištu”, izjavio je premijer Andrej Plenković za Dnevnik HRT-a. 


Summit 17+1 bio veliki vanjskopolitički događaj za Hrvatskute da je kineski premijer bio oduševljen Hrvatskom, kazao je premijer i dodao da je, što se tiče niza potpisanih sporazuma, Hrvatska otvorila novu stranicu odnosa s Kinom.




“Prema incijalnim informacijama koje imamo od Eurostata i prema našim podacima, unatoč plaćenim 2,5 milijardi kuna u 2018. za jamstva za brodogradilišta Uljanik i 3. maj, naš će proračun ponovno biti u suficitu oko 756 milijuna kuna prema podacima kojima baratamo. Da nije bilo tih isplata, suficit bi bio veći u 2018. nego 2017. Naša fiskalna konsolidacija daje rezultate. U društvu smo s Njemačkom, Francuskom”, rekao je premijer.