Premijer oduševljen

Plenković: Podizanje rejtinga jako dobra vijest, nastavljamo s reformama

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

»Ovo je jako dobra vijest, nakon Fitcha, sada je i rejting agencija S&P prepoznala naše napore, ponajprije kroz odgovornu fiskalnu politiku koju provodimo, a koja je dovela do ostvarenog suficita opće države i daljnjeg smanjenja javnog duga«, kazao je premijer



ZAGREB Podizanje rejtinga Hrvatske za jedan stupanj od strane agencije Standard & Poor’s premijer Andrej Plenković u petak je u izjavi za Hinu ocijenio jako dobrom vijesti, a posebno ističe izrazito pozitivnu ocjenu porezne reforme i najavljuje provedbu strukturnih reformi.


Agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla je u petak rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.


»Ovo je jako dobra vijest, nakon Fitcha, sada je i rejting agencija S&P prepoznala naše napore, ponajprije kroz odgovornu fiskalnu politiku koju provodimo, a koja je dovela do ostvarenog suficita opće države i daljnjeg smanjenja javnog duga«, kazao je premijer.




Naglašava da je Agencija S&P izrazito pozitivno ocijenila učinke porezne reforme, ali i Vladin odgovor na situaciju u Agrokoru jer je navela kako očekuje da će restrukturiranje Agrokora proći uredno.


S&P je u izvješću naveo kako je javni dug Hrvatske pao na kraju 2017. godine ispod 80 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te kako je lani Hrvatska po prvi put ostvarila suficit proračuna opće države, zahvaljujući snažnijim prihodima od očekivanih, dijelom zbog cikličkih faktora, ali i zbog porezne reforme.


Ovim potezom je S&P pratio odluku Fitcha, koji je u siječnju povećao kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, što je bilo prvo povećanje rejtinga Hrvatske od 2004. godine.


Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine.


«Naravno, sada se nalazimo na jednoj stepenici ispod investicijskog rejtinga i svjesni smo što je potrebno učiniti za povratak u investicijski rejting, a to je provedba onih strukturnih reformi koje će doprinijeti dugoročnoj održivosti javnih financija i podizanju potencijalnog rasta gospodarstva«, kazao je premijer.


To su ciljevi Vlade na ekonomskom planu, a detaljne mjere s rokovima provedbe bit će predstavljeni u ovogodišnjem Nacionalnom programu reformi, zaključio je Plenković.