Hrvatski premijer

Plenković: Odluka arbitražnog suda nas ne obvezuje, niti ćemo je primjenjivati

Hina

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Spremni smo na razgovore sa Slovenijom na razgovore o otvorenom graničnom pitanju, rekao je Plenković



Za nas ova Arbitraža nema pravne učinke, ostajemo otvoreni za razgovore sa Slovenijom, rekao je premijer Plenković komentirajući odluku Arbitražnog suda.


“Prva i glavna poruka Vlade RH je da je današnja odluka, odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje. Niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati.Druga poruka je da je RH svoje stajalište u vezi arbitraže nedvosmisleno donijela otprilike prije 23 mjeseca.

U srpnju 2015., na današnji dan došlo je do skandaloznog i protupravnog postupanja u samom arbitražnom procesu između agentice Slovenije i jednog suca imenovanog od slovenske strane. Došlo je kompromitacije i kontaminiranja cijelog procesa.


Od tog trenutka RH je sukladno odluci Sabora odlučila izaći iz procesa te sukladno Bečkoj konvencija pokrenula postupak prestanka arbitraže te o tome obavijestila sve relevantne adrese. I slovenska agentica i sudac su sami podnijeli ostavke i to je argument da arbitraža ne može ići naprijed.




Spremni smo na razgovore sa Slovenijom na razgovore o otvorenom graničnom pitanju. Smatramo da druge države i organizacije ovo pitanje trebaju pustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao bilateralno pitanje kakvo imaju mnoge države, uključujući i članice EU-a i NATO-a. To je ono što je najbitnije i to je jasan stav Vlade RH.


Pozivam sve političke stranke, institucije, aktere na političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja, važnog za naš integritet, i dalje držimo jedinstven stav”, kazao je premijer na konferenciji za novinare, a prenosi N1.