Stabilni izgledi Hrvatske

Plenković: Ocjena agencije Fitch je još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

»Mislim da vodimo dobru politiku i da nam takve ocjene dviju od tri najvažnije svjetske rejting agencije idu u prilog i da je to potvrda svega onoga što radimo i što ćemo raditi idućih godina«, rekao je Plenković ističući neke poteze Vlade u smjeru rasterećenja gospodarstva i stvaranja bolje klime – smanjenje tarifa ustavnih pristojbi, iskorak prema, radnicima, građanima i poduzetnicima



ZAGREB Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu, komentirajući ocjenu kreditne agencije Fitch, koja je izglede Hrvatske iz negativnih promijenila u stabilne, kako je to još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu, kao i posao koji radi Vlada kad je riječ o fiskalnoj konsolidaciji i rastu BDP-a u 2016. i u ovogodišnjem proračunu te o strategiji upravljanja javnim dugom.


»Mislim da vodimo dobru politiku i da nam takve ocjene dviju od tri najvažnije svjetske rejting agencije idu u prilog i da je to potvrda svega onoga što radimo i što ćemo raditi idućih godina«, rekao je Plenković ističući neke poteze Vlade u smjeru rasterećenja gospodarstva i stvaranja bolje klime – smanjenje tarifa ustavnih pristojbi, iskorak prema, radnicima, građanima i poduzetnicima.


Uoči izborne skupštine utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, na pitanje novinara o pripremama za lokalne izbore, Plenković je odgovorio kako do svibnja, kad se održavaju lokalni izbori, ima još dovoljno vremena te je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a o prijedlozima županijskih i gradskih organizacija raspravljati početkom veljače.




Upitan kad će se sastati s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, koji je izjavio kako njegova vlada nije u stanju voditi zemlju, Plenković je odgovorio da je Vlada u proteklih 100 dana učinila izuzetno puno.


»Nismo tražili nikakvu pauzu i vrijeme za snalaženje, išli smo s poreznom reformom, rasterećenjem gospodarstva, zakonom o javnim nabavama, isplatom božićnice, podizanjem minimalne plaće, postigli smo dogovor sa sindikatima državnih službi, podigli i plaće jednostranom odlukom i zaposlenima u javnim službama, započeli reformu nacionalne sigurnosti, pristupili izradi nacionalnog plana reformi, poduzeli međunarodne aktivnosti, naložili bolju apsorpciju sredstava iz europskih fondova i drugo«, naveo je Plenković.


Plenković je ponovio da njegova Vlada »radi bez prestanka«, a oporba neka kritizira.


»Vlada radi bez prestanka, a uloga oporbe je da je kritizira, to razumijem i poštujem, no, mi imamo zacrtani plan, donosimo odgovorne odluke spremni smo na dijalog. Otvorenost s moje strane je tu, i kada dođe primjeren trenutak, razgovarat ćemo o svim temama«, rekao je Plenković.


Potvrdio je da je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o Ini i najavio da će o tome dati javnosti cjelovitu informaciju, kao i da će se Savjet za Inu sastati idući tjedan.


Upitan o suradnji s Mostom, Plenković je rekao kako su formirali stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja je prionula ispunjenju ciljeva i zadaća.


»Suradnja je vrlo dobra. Uvijek postoji prostor za kvalitetniju koordinaciju i dijalog. Na to sam spreman i mislim da ćemo na kraju četvorogodišnjeg mandata imati stabilno partnerstvo i dobro surađivati, ocijenio je.