Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.

Plenković: Očekujem od HDZ-ovaca da ne zbunjuju birače

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2019. u 23:10 2019-09-16T23:10:00+02:00

Naša će politika biti da se svi naši građani u hrvatskom društvu 2019. osjećaju dobro i sigurno. I da od svih očekujemo da poštuju institucije hrvatske države i da dijele ciljeve na kojima ustrajno radimo, pojasnio je Plenković, dodajući da svi članovi HDZ-ča mogu govoriti slobodno, ali, dodao je, "treba to razlikovati od oportunističkih izjava, danih ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu, nego danih isključivo iz osobnog interesa".

U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice izjavu je dao premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Razgovarali smo o punoj i snažnoj podršci našoj kandidatkinji Kolinda Grabar-Kitarović i maksimalnom angažmanu svih članova i članica HDZ-a. Također, razgovarali smo o pripremama sjednice Sabora, smjeru u kojem vodimo Vladu i smjeru u kojem vodimo državu. Na sjednici je bila čvrsta i jasna potpora smjeru koji je osigurao političku stabilnost i snažnije europsko i međunarodno pozicioniranje Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Kako prenosi N1 televizija, premijer je napomenuo da su "svi ljudi koji su bili na sastanku politički vrlo iskusni" te da "svi razumiju da je uvijek u svakoj izbornoj kampanji jasno da je važno imati koherentnu politiku stranke koja mora biti jedinstvena".

- Očekujem od svih da se suzdržavaju bilo kakvih aktivnosti koje imaju pozicioniranje u unutarstranačkoj kampanji, a koji disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i biračko tijelo. Očekujem puno ozbiljnost svih kolegica i kolega. Gledajući dosadašnji rad, mislim da svi trebaju biti dovoljno odgovorni i zreli da se ponašaju u interesu pobjede HDZ-a, rekao je Plenković.

Novinari su ga, prenosi N1, pitali da prokomentira izjavu da je njegov stranački kolega Miro Kovač irelevantan, na što je Plenković odgovorio: "E sada, vi ste pokušali moju rečenicu svesti na nešto što ona nije bila. Ja sam namjerno kazao ono što sam kazao prije nekoliko dana upravo da se prestane zbunjivati članstvo HDZ-a, da se prestane zbunjivati javnost, da se prestane zbunjivati biračko tijelo. Svatko od nas ima u nekoj fazi političke odgovornosti određene uloge. Uloge, odgovornost, pa i opis zadaća vam uvjetuju okvir određivanja politike stranke. U ovom trenutku cijelo vodstvo HDZ-a, dakle i predsjedništvo i Nacionalno vijeće podržava smjer kojim vodimo Hrvatsku. A taj smjer smo mi zacrtali kada smo dobili povjerenje prije tri godine, taj smjer smo zacrtali kada smo formirali parlamentarnu većinu u pregovorima nakon pobjede na izborima Taj smjer znači uključivost HDZ-a u svojoj politici osobito prema zastupnicima koji dolaze iz manjina koji djeluju u Hrvatskom saboru i uopće u hrvatskom društvu".

Plenković je istaknuo i da njegova Vlada ima postignuća, da smanjuje tenzije i podjele u društvu te da nastoji biti uključiva.

- Naša će politika biti da se svi naši građani u hrvatskom društvu 2019. osjećaju dobro i sigurno. I da od svih očekujemo da poštuju institucije hrvatske države i da dijele ciljeve na kojima ustrajno radimo, pojasnio je Plenković, dodajući da svi članovi HDZ-ča mogu govoriti slobodno, ali, dodao je, "treba to razlikovati od oportunističkih izjava, danih ne zato da bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu, nego danih isključivo iz osobnog interesa".

Upitan o unutarstranačkim izborima, Plenković je rekao da će oni biti održani iduće godine, sukladno statutu stranke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.