Afera SMS

Plenković: Nisam se čuo s Brkićem, ne vidim kakve to veze ima s HDZ-om

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije u nedjelju u Jasenovcu želio komentirati to što je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić prije nekoliko dana ispitan u kontekstu afere SMS, a smatra da taj slučaj može naštetiti HDZ-ovoj kampanji za EU izbore jedino ako netko to hoće konstruirati.


»Pročitao sam ovu informaciju koja je sinoć bila u medijima kao i priopćenje MUP-a. U ovom trenutku nema nikakvih dodatnih saznanja i ne želim komentirati nešto o čemu nemam dovoljno informacija«, kazao je Plenković novinarima u Jasenovcu, gdje je predvodio hrvatski državni vrh na službenoj državnoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.


Premijer je kazao da se s Brkićem nije čuo, a smatra da taj slučaj može naštetiti HDZ-ovoj kampanji za EU izbore jedino ako netko to hoće – konstruirati.


»Ali zaista ne vidim kakve veze to ima s HDZ-om i kandidatima ili s izborima za Europski parlament«, naglasio je Plenković, dodavši: »Niti uz najbolju volju ne vidim poveznicu«.Na novinarsku tvrdnju kako u sklopu afere SMS ‘iz ormara ispadaju razno-razne stvari’, Plenković je odgovorio da ne zna i nema nikakvih kontakata s ljudima koji se ‘tim sportom bave’.

Prema medijskim navodima, Brkić je prije dva dana ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge osumnjičenog u »aferi SMS«. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u nedjelju zbog tajnosti izvida, nije novinarima rekao u kojem je statusu u aferi SMS ispitan Brkić, pa su medijski navodi i dalje ostali bez potvrde.


Na novinarski upit vidi li i on kao i Brkić, koji je sinoć izjavio kako je »sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije« – premijer je rekao da doista ne zna što stoji u tom predmetu.


»Ne znam, puštam institucije, odnosno ništa ne puštam ili dopuštam, nego ljudi rade svoj posao. Zaista ne znam što to stoji u tom predmetu, teško mi je to reći«, kazao je premijer Plenković.


S obzirom da će u ponedjeljak, 15. travnja biti potpisan okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta »Izgradnja nacionalne dječje bolnice«, Plenkovića su novinari upitali hoće li taj projekt zaživjeti.


»Idemo za tim da se ta sredstva koja treba iznaći u godinama koje su pred nama, u najvećoj mogućoj mjeri osiguraju europskim sredstvima. To je još jedna snaga hrvatskog članstva u Europskoj uniji i mislim da je to jedan izrazito pozitivan primjer. Ovo je veliki projekt koji će trajati za više Vlada i Sabora«, naglasio je premijer.