U stalnom kontaktu

Plenković: Ne mislim da mi Martina Dalić išta zamjera, ne strahujem od knjige koju piše

P. N.

"Ne znam točno koji je to dan bio kad smo se zadnji put čuli, ali komuniciramo redovito. Ne mislim da mi išta zamjera. Ako se sjećate, sve inicijative koje su se odnosile na nepovjerenje Vlade i nepovjerenje potpredsjednici Vlade ja sam iznio i obranio čvrsto", rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković koji se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za RTL Danas pojasnio je detalje tzv. ‘akcijskog plana’ kojeg je predstavio u Njemačkoj.


“Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje, Njemačka je jedan od glavnih partnera u razmjeni, 5.2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3.5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina, 2.5 milijuna turista, 370 tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj, tako da ovaj ‘akcijski plan’ ima zadatak ujediniti aktivnosti svih resora i naših i njemačkih na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije aktivnosti, a to znači unapređenje i obrazovanja i u kulturi, energetici, gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono što je najvažnije, privlačenje daljnjih njemačkih investicija. Danas sam razgovarao s ključnim kompanijama koje su prisutne, one generiraju 80 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i mi želimo da se taj trend nastavi. Kancelarka je, inače u odličnoj atmosferi sastanka, dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije zemlje”, kazao je premijer Plenković.


Osvrnuo se i na izjavu srpskog ministra obrane koji je žestoko reagirao na izjavu premijera koji pak kazao kako nije za prekrajanje granice na Kosovu.




“Nisam vidio što je rekao, imali smo intenzivni program pa mi to nije poznato. Stav Hrvatske je da treba biti vrlo oprezan pri mijenjanju granica. Hrvatska je priznala Kosovo prema tome svaki takav potez trebamo gledati u širem kontekstu i to je stav kojeg dijele mnoge zemlje”, kazao je Plenković.


Dodao je kako je vrlo važno da očuvamo stabilnost, da podržimo europsku perspektivu susjednih zemalja.


Osvrnuo se i na situaciju u Uljanik grupi.


“Mi smo sredstva za sanaciju osigurali. Upućujem poruku radnicima Uljanika, zahvaljujući tih 716 milijuna kuna omogućeno je funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće, namireni su brojni izdatci koje je grupa imala. Mi smo u tijesnom dijalogu s odgovarajućim službama komisije i idemo pronaći jedno rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti kao što sam jučer rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi moramo nakon toga strateški imati vremena pogledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo”, rekao je Plenković.


Dodao je kako bi to bilo puno lakše s s dobrim strateškim partnerom. “U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe i situaciju zato tom čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo zakonito rješenje.


Kazao je i kako ne strahuje od objave knjige koju piše ministrica Martina Dalić te da je s njom u stalnom kontaktu.


“Ne znam točno koji je to dan bio kad smo se zadnji put čuli, ali komuniciramo redovito. Ne mislim da mi išta zamjera. Ako se sjećate, sve inicijative koje su se odnosile na nepovjerenje Vlade i nepovjerenje potpredsjednici Vlade ja sam iznio i obranio čvrsto”, rekao je Plenković za RTL Danas.