Predsjednik Vlade

Plenković: Ne damo se uvući u spiralu mržnje. Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH

Hina

Foto. D. JELINEK

Foto. D. JELINEK



Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Vlada na oštre poruke iz Srbije, vezane za napad na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina, reagira racionalno i trezveno i ne da se uvući u spiralu mržnje, već nastavlja s politikom suživota, pomirbe i istine.


»Vlada reagira racionalno i trezveno i ne da se uvući u spiralu mržnje. To nećemo dopusititi i nećemo se uvući u onu vrstu utakmice, u kojoj na kraju nitko neće imati koristi. Naša je politika uključiva, to je politika suživota, pomirbe i istine«, rekao je Plenković nakon otvorenja spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću.


Znamo što je istina i što je bio Domovinski rat, ali i znamo da smo sada u 2019. godini, da poštujemo sve manjine koje žive s nama u Hrvatskoj, i srpsku manjinu. Želimo da i njihovi politički predstavnici budu dio parlamentarne većine i daju svoj doprinos razvoju hrvatskog društva, kazao je Plenković.




Na upit da komentira uhićenje napadača na Srbe kod Knina Plenković je kazao kako je policija reagirala brzo i učinkovito te otkrila počinitelje, koji su uhićeni i protiv njih slijedi postupak.


»Mislim da se nitko u hrvatskom društvu, pogotovo ne Vlada i vladajuća stranka, ne može identificirati s nekim tko se upušta u ovakva kaznena djela. To su pojedinci, možda i organizirani, ali oni nisu plod neke klime u društvu, to su devijacije kojima treba stati na kraj temeljem individualne odgovornosti«, istaknuo je Plenković.


Sastat će se s Pupovcem i razgovarati


Na više novinarskih pitanja očekuje li od čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da povuče sporne izjave u kojima je Hrvatsku uspoređivao s NDH i tvrdio da je faktor nestabilnosti, te je li moguć raspad koalicije ako ih nastavi iznositi, Plenković je odgovorio kako će se sastati s Pupovcem i razgovarati.


Odbacio je nagađanja o pritisku članova HDZ-a zbog događaja s Pupovcem.


»Postoji rasprava na vodstvu stranke i stav koji sam jučer iznio i koji je vrlo jasan. Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređivati s NDH, ne može se reći da je Hrvatska faktor nestabilnosti, jer mi smo zemlja koja vuče naprijed cijelo susjedstvo jugoistoka Euorpe, i nema nikakve klime u društvu koja bi bila takva da bi se za nju mogla proglašavati odgovornom Vlada ili HDZ«, poručio je Plenković.


Najavio je kako će informacija o potpisima prikupljenim za referendum o mirovinskoj reformi biti raspravljena u četvrtak na Vladi.


Temeljem informacija koje smo dobili jučer na užem kabinetu, i prema metodologiji statističkog uzroka, čini se da je skupljeno dovoljno potpisa. Naša je zadaća da o procijenjenom broju potpisa obavijestimo Hrvatski sabor, rekao je Plenković.