Mogućnost prodaje potraživanja

Plenković: Najava Sberbanka neće utjecati na stabilizaciju Agrokora

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na pitanje što će biti ako Sberbank aktivira tužbu prema državi koju je kao mogućnost najavio, premijer je odgovorio da za to u ovom trenutku ne vidi razloga



ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio da najava Sberbanka o mogućnosti prodaje njegovih potraživanja od Agrokora neće utjecati na stabilizaciju koncerna.


Upitan hoće li Sberbankova najava mogućnosti prodaje potraživanja donijeti neku promjenu u procesu stabilizacije Agrokora, Plenković je nakon susreta s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca odgovorio da neće, jer je jasno razlučeno što su stara, a što nova potraživanja.


»Hrvatske banke su temeljem zakona koji smo donijeti vidjele poruku povjerenja i iskazale spremnost da i ovakvim okolnostima daju svježu likvidnost. Kakve će biti poslovne odluke Sberbanke, ja u ovom trenutku ne mogu znati«, rekao je Plenković.




Na pitanje što će biti ako Sberbank aktivira tužbu prema državi koju je kao mogućnost najavio, premijer je odgovorio da za to u ovom trenutku ne vidi razloga.


»Možemo razgovarati s njima. Bili su u Vladi nekoliko puta, iskazali spremnost za suradnju, podržali zakonski okvir sasvim jasno, pa prema tome ne vidim problem«, rekao je Plenković.


Prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev izjavio je kako ta banka razmatra prodaju 1,1 milijardu eura zajmova odobrenih Agrokoru, dodavši i kako je najveća ruska banka spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna.


»Razmatramo i mogućnost prodaje duga Agrokora te smo u razgovoru s kupcima na svjetskim tržištima«, izjavio je Poletaev u intervjuu za Reuters.


Sberbank je u ožujku dao kredit Agrokoru od 100 milijuna eura i sada želi za taj zajam dobiti status najstarije tražbine kako bi imao prvenstvo u naplati u restrukturiranju.


Mogućnost davanja novih zajmova Agrokoru i budući razgovori o spašavanju tog koncerna ovisit će o statusu tog zajma od 100 milijuna eura, kazao je Poletaev.


Dodao je da je taj zajam Sberbanka održao poslovanje Agrokora dva mjeseca bez kojih je »tvrtka mogla bankrotirati mjesec dana ranije«.


»Zato smatramo da je prikladno imati pravo na povlašteni zahtjev za zajam od 100 milijuna eura koje je dao Sberbank prije nego što osiguramo dodatno financiranje«, rekao je Poletaev.