O pregovorima

Plenković: Krećemo s jasne pozicije, HDZ ima 61 mandat, a Most 13

Hina

Rekao bih da smo u fazi stvaranja vrlo kvalitetnog okvira dugoročne suradnje s Mostom. Sinergija izbornih programa HDZ-a i Mosta, kako je pojasnio Plenković, temelji su rada buduće vlade



Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako ta stranka želi formirati novu hrvatsku vladu temeljem strateške suradnje s Mostom jer je to jamstvo njezine dugoročne stabilnosti dodajući kako bi ona mogla biti uspostavljena sredinom listopada.


»Rekao bih da smo u fazi stvaranja vrlo kvalitetnog okvira dugoročne suradnje s Mostom«, kazao je Plenković u emisiji »Recite Al Jazeeri« emitiranoj u programu te televizije u petak navečer.


Pojasnio je kako se trenutačno poduzimaju napori na izgradnji povjerenja uz kvalitetnu analizu sedam uvjeta za suradnju što ih je ranije postavio Most.




Kazao je kako je neke od njih moguće riješiti odmah a drugi će naći svoje mjesto u programu rada nove vlade uz potrebne prilagodbe i dinamiku koja će biti stvar dogovora.


»Krećemo s vrlo jasne pozicije. HDZ ima 61 mandat a Most ima 13. Naći ćemo kompromis za kvalitetno funkcioniranje vlade a licitacija o tome koliko je tko tražio resora su, rekao bih, čak i malo slabije informirane špekulacije u medijima«, kazao je Plenković.


Sinergija izbornih programa HDZ-a i Mosta, kako je pojasnio Plenković, temelji su rada buduće vlade. Spomenuo je pri tom kako će uz sve drugo to značiti i porezne reforme uz smanjenje stope PDV-a, izradu novog proračuna jer je 2017. godina vrlo bitna za Hrvatsku s obirom da brojne obveze dolaze na naplatu, tu je i ambicija da gospodarski rast do 2020. bude 5 posto a stopa zaposlenosti 68 posto te da se pokrenu gospodarstvo i industrija te turizam.


Na pitanje ima li opciju B ukoliko unatoč trenutačnom optimizmu ne bude konačnog dogovora, Plenković je odgovorio kako je točno da se povećava broj zastupnika koji će poduprijeti HDZ-ovu vladu no za njezinu stabilnost bilo bi dobro da to bude strateška suradnja HDZ-a i Mosta.Dodao je kako bi HSS-u suradnja s HDZ-om bila »prirodno okruženje«.

Na upit o budućnosti tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića odnosno o tome hoće li on ponovo biti ministar kazao je kako HDZ ima dovoljno kvalitetnih ljudi za sastaviti »i dvije vlade bez problema«.


U igri su, kako je pojasnio i oni koji su izabrani u Sabor i koji nisu pa i oni koji su ranije bili ministri no o tome se još nije razgovaralo.»Svi koji su stručni u svojim područjima konkuriraju za određena mjesta«, kazao je Plenković a na izravan upit o tome je li Hasanbegović ipak ponovo kandidat za ministra Plenković je kazao kako će se razgovarati kad dođe vrijeme.

Dodao je kako očekuje da će njegova suradnja kao budućeg premijera s predsjednicom Republike biti korektna i vrlo kvalitetna.


Prvi službeni posjet inozemstvu, kako je najavio, bit će Sarajevo odnosno BiH i tu, kako je istaknuo, nema nikakve dvojbe.


»Želim poslati poruku da je BiH ključni vanjskopolitički prioritet Hrvatske«, kazao je Plenković pojašnjavajući kako će nova hrvatska vlada uz potporu koju će pružati BiH raditi i na osiguranju ravnopravnosti hrvatskog naroda koji živi u toj zemlji.


»Bit ću snažni zagovaratelj europskog puta BiH«, najavio je Plenković.


O referendumu u Republici Srpskoj kazao je kako to doprinosti podjelama i destabilizaciji BiH što nije dobro ni za koga a posebice je zabrinut najavama mogućeg referenduma o otcjepljenju RS.


Kazao je kako za BiH podjednaku opasnost predstavljaju i centralističke i separatističke tendencije sugerirajući da bi kvalitetna ustavna reforma »kada za to dođe vrijeme« trebala riješiti evidentne manjkavosti daytonskog ustava.


Plenković je kazao i kako u odnosima sa Srbijom želi smirivanje tenzija uz rješavanje otvorenih pitanja poput problema nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina te univerzalne jurisdikcije nad takvim slučajevima što stvara nedopustivu pravnu nesigurnost.


»Očekujemo da Srbija ili revidira taj zakon ili da nađemo rješenje kojim će se izbjeći pravna nesigurnost naših državljana«, kazao je Plenković.Na pitanje o tome hoće li Jadranka Kosor biti vraćena u HDZ Plenković je kazao kako je ona »na žalost bila isključena iz stranke« a unutar HDZ-a do sada se nije razgovarao što poduzeti u vezi s tim. »Nisam s njom bio u kontaktu u posljednje vrijeme. Vidjet ćemo. Nismo o tome raspravljali na tijelima stranke«, kazao je Plenković.Pojasnio je kako kako kao svoju misiju vidi profiliranje HDZ-a kao stožerne političke stranke desnog centra koja dijeli vrijednosi Europske pučke stranke.

»Ja to povezujem s povratkom na pravo mjesto političkog mainstreama u Europi koji je zbog niza kriza i rasta populizma također u problemu«, kazao je Plenković istčući kako je najbitnija okrenutost HDZ-a budućnosti, boljem životu građana i suradnji.


»Signal kojega smo dali je da se izbore može dobiti bez populizma i kritiziranja europskog projekta i afirmativnom kampanjom«, konstatirao je Plenković.