Dionice Mercatora

Plenković: Kazna Agrokoru veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi", rekao je Plenković u Rimu gdje sudjeluje na sastanku Srednjoeuropske inicijative. Na marginama susreta o ovoj je temi razgovarao i s potpredsjednikom slovenske vlade i bivšim premijerom Mirom Cerarom.



RIM – Odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK da se Agrokoru privremeno oduzmu dionice Mercatora veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku, rekao je danas premijer Andrej Plenković, podsjetivši da je ta odluka nepravomoćna.


Fortenova grupa izvijestila je u srijedu da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora, te smatra da je time neutemeljeno oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.


“Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi”, rekao je Plenković u Rimu gdje sudjeluje na sastanku Srednjoeuropske inicijative. Na marginama susreta o ovoj je temi razgovarao i s potpredsjednikom slovenske vlade i bivšim premijerom Mirom Cerarom.




Fortenova je u priopćenju istaknula da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na „nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni” od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi.


Hrvatski premijer u četvrtak je istaknuo kako nijedna slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dosad donijela odluku s tako visokom kaznom, ali je i podsjetio da je ta odluka nepravomoćna i kako slijedi “proces koji će trajati”.


Naglasio je i kako je riječ o slučaju vezanom za razdoblje 2016., prije uspostave izvanredne uprave.


“U svakom slučaju, ovakva odluka s takvim iznosom kazne i oduzimanjem dionica apsolutno je neprimjerena i povrijedila je prava tvrtke” koja će se sudskim putem žaliti na takvu odluku, dodao je Plenković, odbacivši tvrdnju da je to pitanje vezano za arbitražni spor.