Predsjednik HDZ-a optužuje

Plenković: Ideološke rasprave u hrvatskom društvu posljedice odluka Kukuriku koalicije

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Prema Plenkoviću, to je ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, nakon čega su se otvorile teme oko kojih je ranije među ključnim političkim akterima u Hrvatskoj postojao konsenzus



ZAGREB Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak da su aktualne ideološke rasprave u hrvatskom društvu posljedica odluka vlasti Kukuriku koalicije povezanih s problemom koji se obilježava na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.


Prema Plenkoviću, to je ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, nakon čega su se otvorile teme oko kojih je ranije među ključnim političkim akterima u Hrvatskoj postojao konsenzus.


Druga je donošenje tzv. Lex Perković koji je poslao »vrlo lošu poruku«, na što smo mi napustili Hrvatski sabor i zbog toga nije bila usvojena deklaracija Hrvatskog sabora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a koja je nanijela veliku štetu međunarodnom položaju Hrvatske, kazao je predsjednik HDZ-a.




»Sve što je uslijedilo bile su posljedice tih dvaju poteza i ja želim, kao novi lider HDZ-a okrenut budućnosti i duboko ukorijenjen u aktualne načine i sadržaj europskih rasprava o toj temi, da te teme zauzimaju svoje mjesto, ali da ih tretiramo na način koji će doprinijeti utvrđivanju istine i pomirbe u hrvatskom društvu«, kazao je Plenković nakon svečanosti Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskom saboru.


Ove teme su izuzetno važne za suočavanje s poviješću svih država nekadašnje istočne Europe koje nisu imale priliku živjeti u demokratskim sustavima nakon 1945. i zato mislim da je za zdravu i konstruktivnu atmosferu u društvu potrebno suočiti se s prošlošću i na taj način doprinijeti pomirbi unutar hrvatskog naroda, rekao je.


Važno je da i mi u društvu i političke stranke, predstavnici akademske zajednice i povjesničari, vrlo detaljno i trezveno tu tematiku tematiziramo i utvrdimo što je istina i na taj način ćemo moći ići prema budućnosti, dodao je.


Na pitanje novinara o uskraćenim jamstvima Vlade za kredit Petrokemiji, Plenković je odgovorio kako je to pitanje o kojem raspravljaju ministri aktualne Vlade kojim se nije bavio te da će na nj odgovoriti kad dođe vrijeme. Neće biti kasno, kazao je Plenković i dodao da HDZ vodi računa o Petrokemiji, sisačkoj rafineriji, te o drugim problemima u Sisačko-moslavačkoj županiji.


Za neisplatu plaća u hrvatskim tvrtkama kazao je kako je to veliki problem. HDZ želi da se poštuju zakoni, a u njegovu programu vodi se računa i o kvalitetnom dijalogu s poslodavcima i sindikatima, da to bude na korist radnicima, a ti će problemi biti vrlo često na dnevnom redu HDZ-ove vlade.


Na uvredljive istupe saborskog zastupnika i kandidata HDZ-a u V. izbornoj jedinici Steve Culeja na račun saborskog zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija Plenković je izjavio da bilo kakva neprimjerna retorika takvog tipa zaslužuje ispriku i da to kao predsjednik HDZ-a neće tolerirati.