Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Konferencija u organizaciji HGK

Plenković: I Austrija bi otvorila tržište rada hrvatskim državljanima da nije bilo migrantske krize

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2018. u 12:21 2018-07-02T12:21:11+02:00

»Da nije ove migrantske krize i ovog šireg konteksta, otvorili bi i oni tržište, 100 posto«, kazao je Plenković na marginama konferencije »Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji« u organizaciji HGK

ZAGREB Da nije bilo migrantske krize i Austrija bi hrvatskim državljanima potpuno otvorila tržište rada, izjavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Andrej Plenković.

Nakon što je Slovenija u petak objavila da hrvatskim državljanima ukida ograničenje na svojem tržištu rada, Austrija je ostala jedina zemlja EU-a u kojoj je ta mjera ostala na snazi.

»Da nije ove migrantske krize i ovog šireg konteksta, otvorili bi i oni tržište, 100 posto«, kazao je Plenković na marginama konferencije »Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji« u organizaciji HGK.

Činjenicu da je 27 od 28 zemalja Unije potpuno liberaliziralo svoje tržište rada za hrvatske državljane, Plenković smatra uspjehom.

»Da nemamo demografskih problema, ovo bi bilo doživljeno kao uspjeh. To je i bio cilj, jedan od glavnih magneta za članstvo bila je jedna od te temeljne četiri slobode – slobodno kretanje radnika«, rekao je Plenković.

Premijer je kazao da se kao hrvatski građanin u EU-u osjeća dobro i pozitivno.

»Ostvarili smo strateški cilj – ulazak u zajednicu najrazvijenijih zemalja, gdje se živi daleko najbolje. Naše članstvo pomoći će i dizanju standarda i kvaliteti života te uređenosti društva«, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.