Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
23. travnja 2019.
Premijer na HRT-u

Plenković: 'Hrvatska zasad ne razmatra povlačenje veleposlanika iz Rusije'

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2018. u 20:47 2018-03-23T20:47:39+01:00

»U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez«, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije

ZAGREB Europska unija izrazila je solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom i Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o povlačenju svog veleposlanika iz Rusije, rekao je premijer Andrej Plenković u petak za televizijski dnevnik HRT-a komentirajući slučaj trovanja nervnim otrovom za što London optužuje Rusiju.

Ranije u petak u Bruxellesu gdje je sudjelovao na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća, premijer je rekao da će Hrvatska u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija »vrlo vjerojatno« odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

»Već smo pokazali solidarnost noćas s Ujedinjenim Kraljevstvom«, to je »zajednički stav i poruka svih članica«, to je »signal jedinstva«, rekao je u intervjuu za HRT.

U četvrtak navečer gotovo tri sata razgovaralo se o korištenju nervnog otrova na tlu jedne članice NATO-a, članice Europske unije i stalne članici Vijeća sigurnosti UN-a i sve članice EU-a bile su jedinstvene da se taj napad osudi i da se povuče na konzultacije veleposlanik EU u Moskvi, kazao je o prvom danu zasjedanja u Bruxellesu.

»U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez«, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije.
Premijer je nadalje naglasio da je Velika Britanija ukinula ograničenja za hrvatske radnike i da je njegova vlada donijela u četvrtak recipročnu odluku te takva ograničenja postoje još samo za tri zemlje članice EU.
Potvrdio je da se nakon povratka iz Bruxellesa u petak čuo s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i očekuje da će ona sudjelovati na sastanku državnog vrha u ponedjeljak.

»S predsjednicom smo se čuli danas, dogovorili konzultacije, jer to je pitanje koje je i sigurnosno i političko i vanjskopolitičko, želimo usuglasiti stavove i što je bitno pokazati solidarnost prema našoj saveznici u NATO-u i EU, ali isto tako voditi računa o realnim vanjskopolitičkim odnosima koje imamo«, rekao je.

Na opetovano pitanje je li bio upoznat s predsjedničinim pozivom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatskoj premijer nije izravno odgovorio već je ponovio ranije izneseno stajalište da je to »nastavak njezinih razgovora s predsjednikom Putinom nakon što je posjetila Moskvu i Soči prije otprilike pet mjeseci«.

U javnosti se čuju mišljenja da Pantovčak i Banski dvori nemaju jedinstvenu vanjsku politiku, a na izravno pitanje je li ta politika usklađena, premijer je odgovorio »Mi razgovaramo redovito, svaki mjesec se sastajemo« i »generalno gledajući nastojimo da sve poruke koje šaljemo budu u interesu RH, jačanju našeg vanjskopolitičkog položaja«.

Plenković očekuje da će predsjednica sudjelovati i na sastanku Vijeća za obranu u šest sati u utorak na kojem će se razgovarati o kupnji borbenih zrakoplova.

Premijer je nadalje rekao da je na proljetnom zasjedanju Europskog vijeća bilo riječi o puno gospodarskih tema vezanih za jedinstveno tržište, za energetsku uniju, za digitalno tržište, a pozdravljena je odluka američke administracije da se Europska unija izuzme iz carina na čelik i aluminij.

»Dobro je da je danas donesena odluka o iznimci koju je američka administracija dala za EU glede carina na čelik i aluminij, s te strane je riješen važan ekonomski potencijalan problem«, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka