Obljetnica međunarodnog priznanja

Plenković: Hrvatska je u 25 godina dostigla standarde zapadnih demokracija unatoč izazovima

Hina

Snimiio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimiio Marko GRACIN / NL arhiva

»Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživjela neovisnost Hrvatske i trebamo se uvijek prisjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost, te državničkoj mudrosti prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima uspio omogućiti stjecanje međunarodnoga priznanja i neovisnosti koje sada obilježavamo, 15. siječnja«, rekao je premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a



ZAGREB Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživjela neovisnost Hrvatske, istaknuo je hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru za HRT povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske dodajući kako Hrvatska danas mora biti spremna odgovoriti na nove sigurnosne izazove na Sredozemlju, Bliskom istoku i istoku Europe.


»Možemo biti ponosni da smo dio generacije Hrvata koja je doživjela neovisnost Hrvatske i trebamo se uvijek prisjetiti i zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su omogućili našu slobodu i samostalnost, te državničkoj mudrosti prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je u izrazito kompliciranim međunarodnim okolnostima uspio omogućiti stjecanje međunarodnoga priznanja i neovisnosti koje sada obilježavamo, 15. siječnja«, rekao je premijer Andrej Plenković u Dnevniku HRT-a.


Svi hrvatski procesi tranzicije trebali su vremena, istaknuo je premijer, poput onih iz jednopartijskog sustava u višestranačje, iz mira u rat, iz rata u mir, te iz dogovorne ekonomije u tržišno gospodarstvo.




»Devedesete su godine sigurno bile obilježene realiziranjem ključnih nacionalnih zadaća poput obrane zemlje od velikosrpske Miloševićeve agresije, te zaokruživanja hrvatskog teroritorijalnog integriteta, koji se također obilježava u ovom razdoblju, 15. siječnja, s mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja«, naglasio je Plenković.


Prvo desetljeće ovog stoljeća bilo je obilježeno drugim ključnim procesom za Hrvatsku, a to je integracija Hrvatske u NATO i ulazak u Europsku uniju, rekao je hrvatski premijer.


»Time smo konsolidirali naše institucije i dosegli standarde zapadnih demokracija i u pogledu ljudskih prava, sloboda i funkcioniranja pravne države«, rekao je.


Naglasio je kako je vrijeme u kojem danas živimo veoma turbulentno, a da ono što se prije deset godina činilo stabilno danas mijenja, te se Hrvatska tome treba prilagođavati i pozicionirati, spomenuvši primjer prošlogodišnjeg migrantskog vala koji je promijenio prioritete cijeloga kontinenta.


»Hrvatska i za takve izazove mora imati snage, a naravno i za daljnje gospodarsko pozicioniranje u odnosu na zemlje koje su u našem okruženju, ali isto tako i na sigurnosne izazove koji su prisutni na Mediteranu, Bliskom istoku, te na istoku Europe«, dodao je, te zaključio kako »Hrvatska u tom pogledu mora biti snažna država s jakim institucijama, s jakim i sposobnim oružanim snagama i svim drugim sigurnosnim službama«.