Premijer o aferi

Plenković: ‘Hrvatska i Slovenija nekih pravih problema i nemaju’

P. N.

"Mi nemamo ni mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima. Arbitraža je nepovratno kompromitirana zbog ponašanja slovenske strane. Sabor je donio jednoglasnu odluku, ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za prethodne. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom. Naša je politika politika dijaloga", rekao je premijer



Premijer Andrej Plenković dočekao je na zagrebačkom aerodromu predsjednika Narodnog vijeća Kine koji će u službenom posjetu Hrvatskoj boraviti od 9. do 12. travnja. U Zagrebu će biti 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe, javlja N1.


Posjet kineske delegacije premijer vidi kao “političku poruku Hrvatskoj”, ali i kao šansu da se otvore novi resori u suradnji s Kinom.


“I ministar Butković je posjetio Kinu. Mi ćemo iskoristiti prigodu da govorimo i o drugim granama industrije i mogućnostima suradnej. Oni su zainteresirani za dinamiziranje suradnje, vidite da se i druge članice EU-a angažiraju”, rekao je premijer. 




Što se tiče navodne špijunske afere o kojoj su u ponedjeljak izvijestili slovenski mediji, premijer kaže kako se Vlada o tom pitanju već očitovala.


“Mi nemamo ni mogućnosti ni ambicija utjecati na objave u slovenskim medijima. Arbitraža je nepovratno kompromitirana zbog ponašanja slovenske strane. Sabor je donio jednoglasnu odluku, ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za prethodne. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom. Naša je politika politika dijaloga”, rekao je premijer dodajući kako Hrvatska i Slovenija nekih “pravih problema” i nemaju. 


Na pitanje o listi HDZ-a za europske izbore i informaciji da je Marijani Petir bilo ponuđeno mjesto na njoj ako pristipi HDZ-u, Plenković kaže kako je vladajuća stranka na ove izbore odlučila ići samostalno. 


“Mi smo bili u kontaktu. Moja je poruka bila da ukoliko želi ići s HDZ-om treba postati članica HDZ-a”, rekao je premijer. Iako se nisu dogovorili oko toga, Marijani Petir je zaželio uspjeh.


Govoreći o navodima da je Miro Kovač uz podršku Milijana Brkića htio biti nositelj HDZ-ove liste, predsjednik stranke kaže kako je nakon konzultacija u stranci izbor pao na Karla Resslera. 


“To je snažna poruka i javnosti. Često govorimo da mlađima treba pružiti šansu. On je čovjek koji se razumije u europsku politiku, zna što se zbiva u Europskom parlamentu i zna što radi Vlada. On će sigurno vrlo jasno artikulirati naša stajališta”, kaže premijer,  javlja N1.