Premijer zadovoljan

Plenković: Dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe za Agrokor

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Predsjednici susjednih država jako zadovoljni na način na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na ekonomije susjednih zemalja, rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković u utorak je istaknuo da je proteklih tjedana dovršen proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u procesu izvanredne uprave u Agrokoru, ocijenivši da je tim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom spriječena gospodarska i financijska kriza.


»Godinu dana nakon što je pokrenut postupak, slijedom zakona i odgovarajućega pravnog okvira koji je predložila Vlada RH, Hrvatski sabor usvojio, a bivša uprava u punom sastavu zatražila od Trgovačkog suda aktiviranje ovoga zakona, sada smo, gledajući unazad, uspjeli ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva zbog kojeg je i došlo do angažmana«, kazao je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sastanka s izvanrednom upravom Agrokora i predstavnicima Privremenog vjerovničkog vijeća u Banskim dvorima.


Istaknuo je da je postignut i osnovni cilj – spriječena je gospodarska i financijska kriza, koja bi se nedvojbeno osjetila ne samo u Agrokoru, nego i u cijelom hrvatskom gospodarstvu, brojnim dobavljačima, na radnim mjestima, državnom proračunu, na poteškoćama u distribucijskom lancu, a osobito u kontekstu turističke sezone koja je prošle godine bila najbolja.




»Sve to, jednim kvalitetno vođenim i strukturiranim procesom je spriječeno, zahvaljujući zakonu, zahvaljujući radu izvanredne uprave, i zahvaljujući dobroj volji i odgovornosti svih dionika u procesu«, izjavio je premijer.


Po njemu, ključna riječ koja sintetizira sve što je napravljeno u proteklih godinu dana je – povjerenje.


»Povjerenje dobavljača koji su nastavili dostavljati robu, povjerenje financijskih kreditora ili vjerovnika koji su bili spremni dati svježa financijska sredstva i likvidnost, povjerenje svih aktera koji su uključeni u ovaj proces u to da je država stvorila pouzdan okvir, da izvanredna uprava zna kojim putem ide, da savjetnici koji su angažirani rade u skladu s najboljom međunarodnom praksom i standardima u situacijama restrukturiranja ovako kompleksnih i velikih, zahtjevnih gospodarskih izazova kao što je bilo restrukturiranje Agrokora nakon što mu je prijetio stečaj, nakon što je bio u blokadi i nakon što na računu nije bilo sredstava«, istaknuo je Plenković.


Naveo je i da su predsjednici susjednih država jako zadovoljni na način na koji je Hrvatska uspjela osigurati da se ta kriza ne prelije na ekonomije susjednih zemalja.Istaknuo je i da sve to ukazuje da je Vlada ovome pristupila odgovorno i u dobroj vjeri za hrvatsku ekonomiju, za radna mjesta i za budućnost hrvatskih poduzetnika i kompanija.

»Izvući ćemo lekcije iz ove priče. Nastojat ćemo da se ovakav scenariji više ne ponovi, a to je posebno važno za sve nadzorne mehanizme, a osobito je važno za transformativni efekt na načine poslovanja u Hrvatskoj, u skladu sa zakonima, zakonskim rokovima, plaćanjem obveza, međuovisnosti pojedinih kompanija unutar same kompanije i van nje«, ustvrdio je.


Rekao je da preostaju još tri mjeseca da zajedno sa svim dionicima, osobito s pravnim stručnjacima svih dionika, dođe do finalizacije pravnog teksta i da se nagodba izglasa od strane stalnog vjerovničkog vijeća.