Neizvjesna budućnost

Plenković: Dogovoreno da se nastavi opskrba Petrokemije plinom

Hina

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ

U izjavi za medije u Banskim dvorima premijer je apelirao na sindikate i sve zaposlenike da normalno nastave svoje aktivnosti, što je važno za Kutinu, za Moslavinu i u konačnici za hrvatsku poljoprivredu



Premijer Andrej Plenković u petak je kazao da je dogovoreno da PPD nastavi s opskrbom plina Petrokemiji, nakon što se sastao sa čelnicima tvrtke dobavljača PPD i kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva.


U izjavi za medije u Banskim dvorima premijer je apelirao na sindikate i sve zaposlenike da normalno nastave svoje aktivnosti, što je važno za Kutinu, za Moslavinu i u konačnici za hrvatsku poljoprivredu.


»Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije angažirat će se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a naravno da nas u perspektivi očekuje kvalitetan i ozbiljan proces restrukturiranja, pa i dokapitalizacija kako bi se osigurala dugoročna održivost «, istaknuo je Plenković.




Zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožere za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.


Stožer navodi da se Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije mora žurno izjasniti što, kako i kada kani učiniti u cilju osiguravanja stabilnosti poslovanja Petrokemije.


Predsjednik Uprave Đuro Popijač izrazio je uvjerenje kako je riječ samo o privremenom prekidu isporuke od strane PPD-a, dok će INA nastaviti isporuku kao i dosad. Poručio je i kako je u stalnom kontaktu s Vladom oko postupka restrukturiranja, pa se očekuju povoljna rješenja.