Predsjednik Vlade

Plenković: Cilj je Vlade osigurati kvalitetno restrukturiranje i dugoročna održivost Agrokora

Hina

Podsjetio je kako Agrokor ima 60 tisuća zaposlenika i brojne dobavljače, dodavši da je kompanija »izrazito važna za sistemsko funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava«



 Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je u ovom trenutku cilj Vlade da kompanija Agrokor i vlasnik, ukoliko su u mogućnosti, osiguraju vlastitu likvidnost i plan restrukturiranja te u konačnici dugoročnu održivost koncerna, a glede lokalnih izbora Plenković je izrazio uvjerenost da će HDZ pobijediti, naglasivši kako od članica i članova HDZ-a u Zagrebu i drugdje očekuje da podupru stranačke kandidate, maksimalnim angažmanom i lojalnošću, a ako ne – snosit će posljedice.


Plenković je to izjavio u razgovoru za RTL televiziju po povratku iz Rima gdje je danas, zajedno s ostalih 26 čelnika država članica i čelnika europskih institucija potpisao Rimsku deklaraciju.


Naglasio je da, poštujući prakse drugih država članica EU, hrvatska Vlada gleda na koji način može pomoći konsolidaciji hrvatskoga financijskog i gospodarskoga sustava.




Podsjetio je kako Agrokor ima 60 tisuća zaposlenika i brojne dobavljače, dodavši da je kompanija »izrazito važna za sistemsko funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava«.


Želimo pomoći procese koji će osigurati sigurnost zaposlenika, dobavljača i vjerovnika te samoga funkcioniranja kompanije, naglasio je premijer, ocijenivši da se Vlada ponaša odgovorno.


»Sve naše poruke i sva naša aktivnost bila je stručna, diskretna i nije niti u jednom trenutku potaknula bilo kakve procese ni na tržištu kapitala, niti u poslovnoj zajednici koji bi se mogli okarakterizirati kao otežavajući za okolnosti, koje su ionako kompleksne«, istaknuo je PlenkovićPoručio je da se kao odgovorna Vlada žele pripremiti za odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, u slučaju da određeni aktivizam države bude potreban.

Na upit može li se računati na raspad Agrokora i njegovo ‘mrvljenje na desetke manjih jedinica’, hrvatski je premijer rekao kako se o tomu ne razgovara.


»O tom u ovom trenutku nitko ne može znati«, rekao je dodavši kako je cilj Vlade »osigurati kvalitetno restrukturiranje kompanije, a kakvo će ono u konačnici biti, nije niti na meni niti na Vladi«.


Na upit što misli o budućnosti Ivice Todorića podsjetio je da je Todorić vlasnik kompanije, koji je svoj cijeli život uložio u tako veliki projekt, te kako sigurno u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije. »Vjerujem da on radi u najboljem interesu onoga što je do sada stvarao«, rekao je premijer.


»Kompanija u ovom trenutku, kao i svaka druga na tržištu, ima sve mogućnosti da krene u proces restrukturiranja za vlastitu dobrobit«, procijenio je Plenković, naglasivši kako je hrvatska Vlada tu da brine o interesu hrvatske države i našega gospodarskoga i financijskog sustava.


Predsjednik Vlade potvrdno je odgovorio na upit je li Most upoznat s novim zakonom o sistemski važnim kompanijama, koji ide u proceduru.»Nacrt naravno treba još pogledati i konzultirati dodatno stručnjake«, rekao je naglasivši kako je Most u cijelost upoznat sa svim aktivnostima koje Vlada radi glede ove situacije.

Plenković: Oni koji budu radili protiv našega kandidata – za to će snositi posljedice !


Na upit o kandidaturi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu i potporu koju joj je pružio Zlatko Hasanbegović, Plenković je izrazio uvjerenje da će HDZ pobijediti na lokanim izborima.


»Imat ćemo veći broj župana nego što imamo danas«, rekao je dodavši kako je HDZ pod njegovim vodstvom sastavio izrazito jak tim kandidata u najvećim urbanim sredinama.


»Drago Prgomet je kao istinski i autentični HDZ-ovac, hrvatski branitelj, liječnik, čovjek koji ima veliku potporu i iskustvo, kandidat u Zagrebu, Andro Krstulović Opara u Splitu, Ivana Šojat u Osijeku, a Kristijan Staničić u Rijeci«, rekao je.


Plenković je naglasio kako je to HDZ kakav on gradi, kakvoga profilira te koji je čvrsto usidren u desnom centru.


»Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat«, rekao je Plenković.Istaknuo je kako ga druge kandidature ne zanimaju. »Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata – za to će snositi posljedice«, naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.Dodao je kako neće tolerirati nikoga niti da se poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a, te da politiku i retoriku koja ne pripada HDZ-u, ponekad i na opskurne načine nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a.

»Birači HDZ-a izabrali su mene, ovu Vladu, povjerenje u profil HDZ-a kojeg ja gradim, pa očekujem da se to vidi i u Zagrebu«, zaključio je Plenković.