Reagirao na napise

Plenković: Bizarne su tvrdnje da vlada ne podržava posjet predsjednice Rusiji

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Premijer je podsjetio da je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mješovitog hrvatsko-ruskog gospodarskog odbora koji je, istaknuo je premijer, također bio u funkciji posjeta predsjednice države Moskvi. U delegaciji će biti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, pošto je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbacio i nazvao bizarnim tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira službeni posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji idući tjedan.


»Očito je da se nastoji u medijski prostor proturiti informacije koje nisu niti utemeljene niti su točne«, rekao je Plenković na sjednici vlade istaknuvši da Banski dvori podržavaju predsjedničin posjet Rusiji, kao i njezine druge međunarodne aktivnosti.


»S obzirom da i vi, kao i javnost, čitate bizarne komentare u medijima da li vlada pomaže ili ne posjet predsjednice, bilo bi dobro da i to razjasnimo«, doda je Plenković u obraćanju ministrima.




Premijer je podsjetio da je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije nekoliko dana bila s izaslanstvom u Moskvi na sastanku mješovitog hrvatsko-ruskog gospodarskog odbora koji je, istaknuo je premijer, također bio u funkciji posjeta predsjednice države Moskvi.


U delegaciji će biti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić, pošto je ministrica Marija Pejčinović Burić u to vrijeme u Bruxellesu na sastanku o Brexitu.


U izaslanstvu će, saznaje se, biti i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.


Premijer ističe da čitav niz dokumenta koje je Vlada izradila u pripremi svjedoče da podupire taj posjet kao i ostale posjete predsjednice. »Tako da moram priznati da su ove vijesti jedne od bizarnijih koje smo čitali u posljednje vrijeme u vezi naših međunarodnih aktivnosti«, ustvrdio je.


Osvrnuo se i na pisanje medija da je problem u odnosima s Rusijom i neriješeno pitanje zgrade ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj te rekao kako je to tehničko pitanje koje je »na dnevnom redu otprilike zadnjih 25 godina, a ne zadnja dva dana«.


Ministar državne imovine Goran Marić je novinarima prije sjednice vlade rekao da Rusima »ništa nije odgovaralo od onoga što smo im mi nudili«.


Plenković je kazao i kako su dva dokumenta koja je vlada usvojila na današnjoj sjednici prihvaćena upravo u kontekstu posjeta predsjednice Rusiji tijekom kojega će biti i potpisani.


Prvi je memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o gospodarskoj suradnji na tržištima trećih zemalja, koji će u ime vlade potpisati državna tajnica Zdravka Bušić.


Drugi je Program suradnje u području kulture između vlada dviju država za 2017. godinu, a koji će potpisati ministrica Obuljen Koržinek.


Privremeno se policajci s prijelza Bregana-Obrežje vraćaju na hrvatski teritorij


Vlada je usvojila i zaključak kojim se hrvatski policijski službenici koji provode graničnu kontrolu na graničnom prijelazu Bregana-Obrežje privremeno vraćaju na hrvatsko državno područje.


Naime, u travnju ove godine na snagu je stupila uredba EU o jačanju kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama, a ministar Božinović je podsjetio da je već u prvim danima primjene uredbe, posebice za vrijeme uskrsnih blagdana, došlo do značajnog smanjenja protočnosti prometa, a najopterećeniji je bio upravo granični prijelaz Bregana – Obrežje.


Na tom se graničnom prijelazu, slijedom dogovora vlada dviju država iz 2013. granična kontrola obavljala na zajedničkom mjestu, na državnom području Slovenije, a kako je riječ o jednom od najfrekventnijih graničnih prijelaza, postupak granične kontrole dodatno je usporavala i nemogućnost istovremenog zaustavljanja i obavljanja granične kontrole nad putnicima dvaju vozila, pri čemu bi policijski službenik granične kontrole jedne države obavljao izlaznu kontrolu nad jednim vozilom, a policijski službenik druge države paralelno obavljao ulaznu kontrolu nad drugim vozilom, već su morali čekati jedan na drugoga što je udvostručilo vrijeme trajanja granične kontrole.


Stoga su ministarstva unutarnjih poslova dviju država dogovorila da se problem ublaži privremenim vraćanjem hrvatskih policijskih službenika koji provode graničnu kontrolu na državno područje Republike Hrvatske, odnosno da policijski službenici dviju država graničnu kontrolu provode svatko na svom državnom području.