Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 2
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Prmijer i šef HDZ-a

Plenković: Biskup Košić je krenuo od krivih premisa

Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Andrej Plenković, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2017. u 11:29 2017-06-19T11:29:00+02:00

Andrej Plenković najavio je da će formirati novu radnu skupinu koja će raditi na novom Statutu stranke kako bi HDZ dobio moderan Statut u skladu sa svim najboljim demokratskim praksama

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je prvi predsjednik Hrvatske i HDZ-a Franjo Tuđman uvijek vodio računa o interesima hrvatske države, istaknuvši kako je iskorak koji je HDZ napravio suradnjom s HNS-om dobar za ukupno relaksiranje odnosa na hrvatskoj političkoj sceni.

»Prvi hrvatski predsjednik uvijek je vodio računa o interesima hrvatske države i to je bila njegova najveća odluka. Zato naglašavamo njegovu državničku mudrost u prijelomnim trenucima.

Iskorak koji smo napravili u suradnji između HDZ-a i HNS-a po meni je jako dobar za ukupno relaksiranje odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, za mogućnost dijaloga i izlaženje iz ideoloških, stranačkih i ponekad meni teško objašnjivih rovova«, rekao je Plenković novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je predvodio stranačko izaslanstvo na polaganju vijenaca na Tuđmanov grob u povodu obilježavanja 28. obljetnice osnutka HDZ-a.

Plenković je podsjetio kako je prije godinu dana poručio da se želi politički angažirati ne samo kako bi promjenio tadašnju situaciju u HDZ-u, već i preobrazio brojne druge relacije na hrvatskoj političkoj sceni.

Ističući kako se HDZ od osnutka pokazao kao stožerna i središnja politička snaga Hrvatske, Plenković je ustvrdio da su njezini članovi znali naći rješenja za dobrobit hrvatskog naroda i ljudi u najtežim trenucima početkom 1990-tih godina, kao i kasnije. HDZ je nalazio rješenja za izgradnju institucija, jačanje demokracije i izgradnju slobodnog tržišnog gospodarstva te dostizanju standarda koje je zemlja morala ispuniti u procesu učlanjivanja u EU i NATO.

»Danas nastojimo slati poruku političke stabilnosti i odgovornosti za bavljenje na odgovoran način najkrupnijim izazovima političkog, ekonomskog, socijalnog i sigurnosnog karaktera koji su pred nama. Na tom tragu vodimo i sve naše aktivnosti i politike, zajedno s partnerima koji sudjeluju u parlamentarnoj većini u Hrvatskom saboru«, naglasio je.

Upitan je li vrijeme za dodatnu demokratizaciju stranke po principu »jedan član-jedan glas«, kako to predlaže politički tajnik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, podsjetio je kako je na zadnjem Općem saboru HDZ-a izmijenjen Statut da se svi čelnici stranačkih tijela biraju po tom načelu, pa je tako i on izabran za predsjednika stranke.

Najavio je da će formirati novu radnu skupinu koja će raditi na novom Statutu stranke kako bi HDZ dobio moderan Statut u skladu sa svim najboljim demokratskim praksama.

Plenković nije želio odgovoriti na otvoreno pismo sisačkog biskupa Vlade Košića u kojem koaliciju HDZ-a i HNS-a naziva »političkom prostitucijom«, poručivši da je Košić »nažalost krenuo s pogrešnih premisa, a ostalo nema potrebu komentirati«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka