Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 4n
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
Premijer boravi u BiH

Plenković: Agrokor nije predao izvore vode, zemljište, ali je morao dati jamstvo za kredit

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2017. u 12:20 2017-09-06T12:20:00+02:00

»Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje«, dodao je premijer

MOSTAR Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu medijske navode da je Agrokorov povjerenik Ante Ramljak sklapajući aranžman o novome kreditu u ruke američkih banka i fondova dao izvore vode, poljoprivredno zemljište i vrijedne kompanije, ističući međutim da se moralo dati jamstvo za zaduženje.

»Ne«, odgovorio je premijer Plenković na novinarski upit je li povjerenik Ramljak u ruke američkih banaka i fondova predao izvore vode Jamnice, poljoprivredno zemljište Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Leda, kako su to naveli tiskani mediji kao zalog za posljednji zajam od 480 milijuna eura.

Pri tome je pojasnio da je za spas Agrokora ipak bilo ključno povratiti povjerenje te dobiti zajam.

»Od toga svježeg financiranja namireni su brojni dugovi dobavljača, OPG-ova, svih onih koji su bili izloženi u poslovnom odnosu s Agrokorom. To je jedan normalan proces, jer inače ja ne znam tko bi dobio kredit, a da za to ne postoji nekakvo osiguranje«, dodao je premijer.

Naveo je da je 'novo povjerenje' prema kompaniji uspostavljeno upravo donošenjem novog zakona i postavljanjem izvanredne uprave što je 'u vrlo kratkom roku omogućilo da kompanija u takvim poteškoćama dobije nove vjerovnike i svježe financiranje'.

Plenković boravi u dvodnevnom posjetu BiH tijekom kojega je u utorak posjetio Livno, Široki Brijeg i Mostar, gdje se sastao s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti.

U srijedu Plenković u Mostaru posjećuje Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH utemeljen u kolovozu 2013. Boravak u BiH Plenković će završiti posjetom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje će razgovarati s vodećim ljudima ove zdravstvene ustanove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka