Popis zamjerki

Platforma 112 kritički o prvih stotinu dana Vlade Andreja Plenkovića

Hina



 Za prvih 100 dana Vlade premijera Andreja Plenkovića, Platforma 112 koja okuplja 71 udrugu civilnog društva, ocijenila je da su zabilježeni pozitivni pomaci, ali je i kritizirala neke njezine odluke kao što su primjerice, netransparetnost rada vlade, porezna reforma i namjera prodaje 15 posto vlasništva u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).


Jelena Berković iz GONG-a izjavila je pred zgradom Vlade na konferenciji za novinare, da u prvih 100 dana primjećuje neke pozitivne korake koji se odnose na odustajanje od prethodnog načina vladanja koji je vodio u smjeru neoliberalne demokracije.


Kazala je kako je ostalo puno otvorenih pitanja koja zabrinjavaju, a radi se o smanjenju transparentosti i otvorenosti rada Vlade. Naglasila je da se radi o neobjavljivanju dnevnih redova točaka vlade, ali i o neprimjerenim pritiscima na neovisna tijela poput Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.




Istaknula je kako su zabrinuti jer se se odustalo od Kurikuralne reforme i jer se ne postavljaju jasni okviri prema zločinačkom režimu NDH.


Nadamo se da prvih 100 dana znači loše simptome, ali da neće biti loših koraka u budućnosti, dodala je.


Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije ocijenila je kako je učinjen korak naprijed u zaustavljanju proračunskih rezova na području zdravstva, socijale i obrazovanja, ali ono što je korak nazad jest najava da će se manjak u proračunu smanjiti prodajom javnih tvrtki poput HEP-a. Ona je kritizirala najavu prodaje diljela HEP-a ocijenivši je zabrinjavajućim te je podsjetila da su se 2015. i 2016. u predizbornim kampanjama sve stranke izjasnile da su protiv privatizacije HEP-a. Za to je potrebna javna rasprava i treba znati što građani o tome misle.


Korakom unazad je ocijenila i poreznu reformu tvrdeći da će ona uzrokovati dohodovne nejednakosti. Oni koji imaju iznadprosječne plaće su oni koji će najviše osjetiti porast plaća zbog smanjenja poreza dok oni s manjim ili najmanjim plaćama neće osjetiti tu reformu, kazala je. Ne idemo na povećanje standarda onih koji žive na granici siromašta ili ispod prosjeka Hrvatske, dodala je


Bernard Ivčić iz Zelene akcije zbunjujućom i nejasnom ocijenio je energetsku politiku Vlade. On je također kritizirao odluku o prodaju dijela HEP-a rekavši da je potrebno napraviti kvalitetnu energetsku strategiju i tako smanjiti emisiju CO2.


To se ne smije dozvoliti i smatramo da je HEP-u potrebna bolja, kvalitetnija i transparentnija uprava i nadzor. Kvalitetnim je ocijenio novi plan gospodarenja otpadom u RH. On povećava količine odvojenog otpada i reciklaže i ako će se on provoditi, omogućit će da se dosegnu ciljevi koji smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju, rekao je.