Provizija telekomima

Plaćanje SMS-om poskupljuje parkiranje

Paulo Gregorović

Provizija iznosi od 16 do 20 posto



Mnogi iz komoditeta parking plaćaju putem SMS-a bez da razmišljaju koliku si je proviziju naplatio operater mobilne telefonije. Inače bi razmisliti o plaćanju kovanicama na automatu kako bi uštedjeli.


Koliko naplaćuju operateri tu uslugu saznali smo nakon provedene ankete među telekomima.


Hrvatski Telekom u svoje tri zasebne mobilne mreže naplaćuje tu poruku 0,65 kuna. VIPnet u dvije mreže to naplaćuje 0,69 kuna, a Tele2 od 0,69 do 0,85 kuna, ovisno je li poruku poslao njihov pretplatnik ili bonaš.




Ispada da provizija iznosi od 16 do 20 posto.


Preferiraju li građani plaćanje kovanicama zbog velike provizije telekoma ili im komoditet plaćanja SMS-om više odgovara bez obzira na tu neproporcionalno veliku naknadu? Neki ne vode računa o naknadi operatera te odabiru SMS način plaćanja jer im je to praktičnije nego plaćanje kovanicama. Neki pak nemaju uvijek kovanice pri ruci, a drugima je sporno što bi se trebali vraćati do auta da produže parking pa radije plate SMS-om. Neki se ipak trude u autu uvijek imati dovoljno kovanica pa na taj način plaćati kako bi izbjegli naknadu operatera.


No, kada se pogledaju vjetrobranska stakla automobila na parkiralištima može se vidjeti kako je prava rijetkost naći vozilo s kartom kupljenom kovanicama na automatu. Velika većina vozila nema te karte što znači da je parking plaćen SMS-om.


Ipak, korisnici telekoma koji nemaju pretplate, već svoje mobilne brojeve nadoplaćuju bonovima mogli bi plaćati znatno manju cijenu parkinga. Uvjet za to je da su korisnici neke od promocija, a što im onda svakog mjeseca osigurava nagradne kune na računu kojima mogu plaćati parking. VIPnet je donedavno nudio svim korisnicima, koji su prešli u njihovu mrežu, 50 nagradnih kuna mjesečno naredne dvije godine, ako nadoplate bonom od 50 kuna svaki mjesec. Takve su promocije u prošlosti nudili i HT i Tele2 pa njihovi korisnici koji su iskoristili te promocije, a nisu uspjeli potrošiti sve kune to mogu učiniti plaćajući parking.