Škola za život

Plaćali nastavnicima 1.500 kuna po satu za izradu udžbenika, sad im ne valjaju

Portal Novilist.hr

Lidija Kralj i Blaženka Divjak / Foto Darko Jelinek

Lidija Kralj i Blaženka Divjak / Foto Darko Jelinek

Ustanovljeno je da priručnici ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac



Više od 10 milijuna kuna iz EU projekta CKR I isplaćeno je tijekom devet mjeseci 2018. nastavnicima koji su radili na pripremi eksperimentalne Škole za život i uvođenje obavezne informatike, javlja Srednja.hr.


Najveći dio novca, više od sedam milijuna kuna, nastavnicima je kroz autorske ugovore isplaćen za izradu tzv. digitalnih metodičkih priručnika i to za tek 50% izrađenosti metodičkih priručnika.


No, posao koji su nastavnici odradili na najunosnijem dijelu Škole za život, nije ocijenjen dovoljno dobrim. Skupinama koje rade na Školi za život, to je 19. ožujka ove godine priopćila Lidija Kralj, pomoćnica i bliska suradnica ministrice Blaženke Divjak.


Ne predstavljaju vrijednost za novac




Kralj se tada članovima skupina javila s dokumentom u čijem je posjedu Srednja.hr i u čijim metapodacima stoji kako je upravo ona njegova autorica.


– Nakon što su pregledane trenutne inačice metodičkih priručnika i provjereni ugovori s autorima ustanovljeno je da oni ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac, stoji u prvoj rečenici dokumenta kojeg je Kralj poslala nastavnicima koji rade na uvođenju Škole za život i kojima je za rad na nedovoljno dobrim priručnicima do tada podijeljeno najmanje 7 milijuna kuna.


Nadalje Kralj piše kako se, prema ugovoru kojeg su autori potpisali, očekuje ‘da će prijedlog metodičkih priručnika napraviti u skladu sa svjetskim primjerima dobre prakse i da će predstavljati najbolja rješenja za ovakav tip materijala u Hrvatskoj’.


Kralj navodi i da su nastavnici-autori metodičkih priručnika za nove kurikulume ‘dodatno educirani od međunarodnih stručnjaka te plaćeni u skladu sa zahtjevima koji se pred njih stavljaju’.


U nastavku dokumenta, Kralj nastavnicima piše što sve (i u kojoj količini) mora imati izvrstan metodički priručnik te im daje vrlo detaljne smjernice za doradu nedovoljno dobrih priručnika. Članovi radnih skupina dobivaju i rok za popravak – 20. travnja 2019.


Sve ono što biste sebi pripremili


S doradom priručnika koji ne ‘predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac’ ne bi bilo nikakvog problema da Kralj još prošle godine tijekom ljeta, na samom početku izrade skupih priručnika, nije dala vrlo skromne upute za izradu istih.


U prezentaciji koju je tada priredila nastavnicima-članovima skupina za Školu za život, Kralj je svoje upute za izradu priručnika doslovno svela na ‘sve ono što biste sebi pripremili za nastavu :)’, uz još nekoliko vrlo neodređenih natuknica, piše Srednja.hr.


Do kraja prošle godine nastavnicima koji su radili na pripremi Škole za život i izradi metodičkih priručnika isplaćen je iznos za do 50% izrađenosti priručnika, tj. satnice predmeta.


Ostatak je trebao biti isplaćen u ovoj godini, no nakon obavijesti Kralj o loše odrađenom poslu, početkom travnja nastavnici su dobili informaciju da daljnjih isplata, do 100% izrađenosti priručnika, neće biti zbog “izvršene revizije”.


Mi nismo nadležni


Iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO-DEFCO) kažu kako oni nisu nadležni za poslove revizije, piše Srednja.hr.


“Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je u ožujku 2019. god. odgovorila na upit portala srednja.hr, kako je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekt ‘Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)’ na snazi te sukladno navedenom ugovorne strane obvezuju se čuvati i ne otkrivati trećim osobama informacije o Korisniku, o provedbi i financijskim uvjetima projekta, koje bi mogle naštetiti njegovim poslovnim interesima”, stoji u odgovoru iz ASOO-DEFCO-a.


Ministarstvo rada najavilo je provedbu evaluacije.


“Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao Upravljačko tijelo za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., planira provedbu evaluacije cijele navedene Prioritetne osi (op.a. Prioritetna os 3 ‘Obrazovanje i cjeloživotno učenje’). Početak provedbe navedene evaluacije planiran je za zadnje tromjesečje 2019. godine, dok je očekivano trajanje provedbe godinu dana. Ista će obuhvatiti ocjenu djelotvornosti, učinkovitosti i učinka rezultata dostupnih za razdoblje od početka provedbe Operativnog programa do ugovaranja predmetne nabave”, odgovorili su iz Ministarstva rada.


Divjak: Učiteljima pošteno plaćamo rad


Iz Ministarstva obrazovanja su, pak, kratko napisali da su svi navedeni projekti trenutno u realizaciji te su tijekom realizacije moguće i izmjene projekta. Dodali su i da su metodički priručnici trenutno u postupku izrade.


Ministrica Divjak rekla je da su nastavnici plaćeni po satu.


“Radi se o 1500 kuna za sat rada. Da su ta sredstva dana nekom iz financijskog sektora ili međunarodnom stručnjaku, onda se to nikome ne bi činilo puno. Sad kad to dajemo učiteljima, moramo priznati da zagovaramo da se pošteno plati rad i otkup prava”, kazala je Divjak i pozvala sve zainteresirane da se jave na natječaj te da sudjeluju u izradi reforme za drugu godinu.