Na potezu je MUP

Pismo ministru: Policajci se žale da su “goli i bosi”, da im fali palica i sredstava za vezivanje

P. N.

foto: Sindikat policijskih službenika

foto: Sindikat policijskih službenika

Policajka Monika Matek komentira: "Ja sam polovnu jaknu zadužila 2008. godine i još uvjek ju nosim, iako je u raspadnom stanju, iako sam na taj problem ukazivala više puta usmeno i pismeno. Kao što je već tu napisano, to više nije moja sramota. Ako ni nakon devet godina ne zaslužujem novu jaknu, ja ću i dalje nositi poderanu."



“Situacija na terenu je takva da policijski službenici – vježbenici ne zadužuju sredstva za vezivanje i palicu pa postavljamo pitanje na koji način da ti policijski službenici obavljaju policijske poslove i primjenjuju policijske ovlasti kada nisu u mogućnosti imati „alate“ koje mi je zakon propisao te kako će u nekim situacijama pomoći kolegi prilikom uporabe sredstava prisile te zar MUP nema dovoljno palica i lisica u svom skladištu.”


Ovi navodi dio su pisma koje je Sindikat policijskih službenika uputio resornom ministru Davoru Božinoviću. U Pismu se policajci žale da su “goli i bosi”, točnije da nemaju zimskih odora, odnosno da su im odore stare, iskrzane, zrele za otpad.


– Nezaduživanje dijelova policijske odore poput jakne predstavlja osobiti problem u predstojećim zimskim uvjetima zbog čega su policijski službenici izloženi hladnoći i padalinama čime se ugrožava njihovo zdravlje, što smatramo nedopustivim, jer je poslodavac osobito dužan voditi brigu i osigurati nužne uvjete za zdravlje i sigurnost službenika i namještenika u službi sukladno čl. 38. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, pišu ministru iz Sindikata policijskih službenika.





Ovo pismo objavljeno je na facebook profilu “spomenutog sindikata”, a u komentarima su se javili policaci i policajke, svaki sa svojom primjedbom o logističkim promašajima Božinovićevog ministarstva.


– Moja jakna je stara već 11 i pol godina piše osoba pod profilom na ime policajca Tomislava Gajića. Monika Matek pak komentira: “Ja sam polovnu jaknu zadužila 2008. godine i još uvjek ju nosim, iako je u raspadnom stanju, iako sam na taj problem ukazivala više puta usmeno i pismeno. Kao što je već tu napisano, to više nije moja sramota. Ako ni nakon devet godina ne zaslužujem novu jaknu, ja ću i dalje nositi poderanu.”


– Smatramo da se u konkretnim slučajevima radi prvenstveno o totalnoj i očitoj nebrizi rukovodećih policijskih službenika o svojim djelatnicima jer kako to da polaznici Policijske škole Josipa Jovića dolaze na školsku praksu bolje opremljeni nego policijski službenici – vježbenici koji se osposobljavaju za policijski posao, a najbolji primjer je da smo nedavno reagirali i na činjenicu da policijski službenici u PU dubrovačko-neretvanskoj ni nakon uspješno završenog vježbeničkog staža i položenog državnog stručnog ispita nisu godinama mogli zadužiti osobno naoružanje, a čuvali su državnu granicu u doba migrantske krize, pišu ministru Božinoviću iz Sindikata policijskih službenika.


Na koncu zaključuju pismo zahtjevom: “Stoga ponovno zahtijevamo od Vas, što smo tražili i od Vašeg prethodnika, hitnu promjenu ovakve birokracijske praske nadležnih službi, jer je ona očito neučinkovita i njena je svrha samo ušteda ponovno na policijskim službenicima. Zahtijevamo da policijski službenik može odmah izravno u skladištu zadužiti pojedini dio policijske odore koji mu pripada sukladno Uredbi o izgledu odora policijskih službenika MUP-a bez dodatne birokracije.”