Podržali inicijativu britanskog Doma lordova

Pismo Junckeru: I Sabor želi zaustaviti bacanje hrane u Europskoj uniji

Irena Frlan Gašparović

Foto Reuters

Foto Reuters

Šesnaest parlamenata smatra  da bi  neprodana hrana  trebala biti ponovno distribuirana u dobrotvorne svrhe i da bi  trebalo uspostaviti suradnju između zemalja članica, tvrtki i dobrotvornih ustanova



Hrvatski sabor jedan je od 16 europskih parlamenata koji su od Europske komisije zatražili da donese europski propis kojim bi se smanjila količina hrane koja se svake godine u Europi baci u smeće. U pismu koje je u ime nacionalnih parlamenata 16 zemalja članica EU-a poslano na adresu predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera poziva se Komisiju da, kada bude predlagala novo zakonodavstvo o tzv. kružnom gospodarstvu, usvoji »strateški pristup smanjivanju otpada od hrane unutar EU-a«.


Inicijator pisma je gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, a supotpisalo ga je još 15 parlamenata. U ime Hrvatskog sabora to je učinio predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar.


»Zeleni karton«


U svom prijedlogu parlamenti navode nekoliko mjera koje bi Komisija trebala uzeti u obzir kako bi se smanjilo bacanje hrane u Europskoj uniji. No, njihova osnovna preporuka tiče se donošenja europskih smjernica za doniranje hrane – parlamenti smatraju da bi neprodana hrana najprije trebala biti ponovno distribuirana u dobrotvorne svrhe i da bi na tom području trebalo uspostaviti suradnju između zemalja članica, tvrtki i dobrotvornih ustanova da bi se što bolje ostvario taj cilj.




– Mi smo se priključili toj inicijativi britanskog Doma lordova i zbog teme, ali i zbog toga što je njezina svrha da se održi na životu tzv. zeleni karton, kazao nam je jučer Mondekar, dodavši da je hrvatski parlament dosad podržao inicijative ne samo britanskog, nego i parlamenata Danske i Nizozemske. »Zeleni karton« kojeg Mondekar spominje mehanizam je koji bi trebao omogućiti nacionalnim parlamentima da Europsku komisiju, kada misle da je potrebno, potaknu na donošenje novih europskih propisa ili, pak, izmjene odnosno ukidanje postojećih EU zakona. I u pismu koje je objavio Dom lordova navodi se da će »zeleni karton« omogućiti nacionalnim parlamentima »da daju pozitivan i konstruktivan doprinos politikama na razini EU-a«.


Gospodarenje otpadom


Problem bacanja hrane Komisija bi morala riješiti u okviru novog paketa o tzv. kružnom gospodarstvu koji namjerava predložiti do kraja ove godine. Prvi paket zakona na tu temu stara Komisija je predložila u srpnju prošle godine, a Sabor se tada snažno usprotivio tim prijedlozima, smatrajući da bi naštetili interesima Hrvatske koja bi morala ispuniti nerealne ciljeve u pogledu gospodarenja otpadom.


– Tada smo bili protiv dijela prijedloga vezanog za kvote za otpad, ali ovdje smo podržali inicijativu koja se tiče bacanja hrane, pojasnio je Mondekar razloge zbog kojih Odbor, nakon što se lani suprotstavio prijedlozima o »kružnom gospodarstvu«, sada praktički potiče Komisiju da ponovno krene u izradu novog prijedloga na istu temu.