Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 18° 22° 2
26. travnja 2018.
Nova pobuna: doktori medicine pozivaju se na deficitarnost struke

Pisali ministru: Doktorima neprihvatljivo stažiranje za 1.600 kuna

Pitaju kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Pitaju kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2013. u 8:28 2013-01-30T08:28:18+01:00

Raspiše li HZZO novi natječaj za pripravnički staž doktora medicine, to bi ovoj kategoriji jamčilo naknadu od 75 posto plaće. Odluka o tome očekuje se u ožujku 

ZAGREB » Tek što je riješio stažiranje prvostupnika u zdravstvu, ministra zdravlja Rajka Ostojića prozivaju diplomirani doktori medicine koji su diplomirali nakon rujna 2012. godine, kada je status pripravnika preko natječaja HZZO-a dobila posljednja skupina od 440 doktora medicine. Novog natječaja do danas nema, a nitko im, kažu, ne zna reći kada će i pod kojim uvjetima dobiti priliku za stažiranje. 

  Zahtjevan studij

– Svjesni smo činjenice da su i drugi zdravstveni djelatnici možda i duže od nas čekali na pripravnički staž. No, bitna je razlika među nama što smo mi deficitarna struka, te što polaganjem državnog ispita naše školovanje ne završava. Pripravnički staž je samo »most« između studija i specijalizacije na što smo zakonom obvezani – stoji u pismu ministru Ostojiću što ga je potpisalo četrdesetak doktora medicine.   

   Žalosno je, kažu doktori medicine, što ne mogu doći do informacije o tome hoće li i kada biti raspisan natječaj za pripravnički staž. »Ministarstvo zdravlja nas upućuje na Ministarstvo rada koje nas usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug«, vele potpisnici, uz napomenu kako su završili izuzetno zahtjevan studij medicine kako bi pomagali ljudima, a sad ih država očito ne želi. 

   – Želimo znati kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine, što će se dogoditi sa stažiranjem kad pristupimo EU, zašto bismo ostajali u Hrvatskoj kad nam se u inozemstvu trenutačno nudi posao za veće plaće nego u Hrvatskoj, zašto bismo se vratili kad se ministarstvo prema nama odnosi maćehinski, zašto bi jedan maturant htio upisati studij medicine ako vidi što se nakon toga događa – pitaju doktori medicine Ostojića. 
  

Nema specijalista

»Jeste li svjesni gubitaka koje će država ako iz Hrvatske odu doktori medicine čije školovanje država plaća oko 50 tisuća kuna godišnje, ili 300 tisuća kuna za čitav studij? Jeste li sigurni da će Hrvati biti zadovoljni s tim da će ih kroz par godina liječiti stranci?«, pitaju potpisnici pisma. Podsjećaju kako Hrvatskoj danas nedostaje 4.300 liječnika da bi dostigla europski prosjek od 3,6 liječnika na tisuću stanovnika, da samo u kliničkim bolnicama nedostaje gotovo tisuću specijalista, a prosječna je dob liječnika 50 godina. 

   U Ministarstvu zdravlja doznaje se da doktori medicine u ovom času imaju mogućnost odrađivanja pripravničkog staža kao i ostali pripravnici u zdravstvu, kao volonteri ili kao Mrsićevi volonteri uz naknadu od 1.600 kuna, što je po riječima jednog od potpisnika pisma, Danka Relića, doktorima neprihvatljivo. Zdravstvena bi administracija, kako se doznaje, u ožujku trebala odlučiti o tome hoće li HZZO raspisati novi natječaj za pripravnički staž doktora medicine, što bi ovoj kategoriji jamčilo mjesečnu naknadu od 75 posto plaće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka