Petak, 12. veljače 2016.
Nova pobuna: doktori medicine pozivaju se na deficitarnost struke

Pisali ministru: Doktorima neprihvatljivo stažiranje za 1.600 kuna

Pitaju kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Pitaju kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Autor: Ljerka Bratonja Martinović
Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 8:28

Raspiše li HZZO novi natječaj za pripravnički staž doktora medicine, to bi ovoj kategoriji jamčilo naknadu od 75 posto plaće. Odluka o tome očekuje se u ožujku 

ZAGREB  » Tek što je riješio stažiranje prvostupnika u zdravstvu, ministra zdravlja Rajka Ostojića prozivaju diplomirani doktori medicine koji su diplomirali nakon rujna 2012. godine, kada je status pripravnika preko natječaja HZZO-a dobila posljednja skupina od 440 doktora medicine. Novog natječaja do danas nema, a nitko im, kažu, ne zna reći kada će i pod kojim uvjetima dobiti priliku za stažiranje. 

  Zahtjevan studij

– Svjesni smo činjenice da su i drugi zdravstveni djelatnici možda i duže od nas čekali na pripravnički staž. No, bitna je razlika među nama što smo mi deficitarna struka, te što polaganjem državnog ispita naše školovanje ne završava. Pripravnički staž je samo »most« između studija i specijalizacije na što smo zakonom obvezani – stoji u pismu ministru Ostojiću što ga je potpisalo četrdesetak doktora medicine.   

   Žalosno je, kažu doktori medicine, što ne mogu doći do informacije o tome hoće li i kada biti raspisan natječaj za pripravnički staž. »Ministarstvo zdravlja nas upućuje na Ministarstvo rada koje nas usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug«, vele potpisnici, uz napomenu kako su završili izuzetno zahtjevan studij medicine kako bi pomagali ljudima, a sad ih država očito ne želi. 

   – Želimo znati kad će i pod kojim uvjetima biti raspisan sljedeći natječaj za pripravnički staž doktora medicine, što će se dogoditi sa stažiranjem kad pristupimo EU, zašto bismo ostajali u Hrvatskoj kad nam se u inozemstvu trenutačno nudi posao za veće plaće nego u Hrvatskoj, zašto bismo se vratili kad se ministarstvo prema nama odnosi maćehinski, zašto bi jedan maturant htio upisati studij medicine ako vidi što se nakon toga događa – pitaju doktori medicine Ostojića. 
  

Nema specijalista

»Jeste li svjesni gubitaka koje će država ako iz Hrvatske odu doktori medicine čije školovanje država plaća oko 50 tisuća kuna godišnje, ili 300 tisuća kuna za čitav studij? Jeste li sigurni da će Hrvati biti zadovoljni s tim da će ih kroz par godina liječiti stranci?«, pitaju potpisnici pisma. Podsjećaju kako Hrvatskoj danas nedostaje 4.300 liječnika da bi dostigla europski prosjek od 3,6 liječnika na tisuću stanovnika, da samo u kliničkim bolnicama nedostaje gotovo tisuću specijalista, a prosječna je dob liječnika 50 godina. 

   U Ministarstvu zdravlja doznaje se da doktori medicine u ovom času imaju mogućnost odrađivanja pripravničkog staža kao i ostali pripravnici u zdravstvu, kao volonteri ili kao Mrsićevi volonteri uz naknadu od 1.600 kuna, što je po riječima jednog od potpisnika pisma, Danka Relića, doktorima neprihvatljivo. Zdravstvena bi administracija, kako se doznaje, u ožujku trebala odlučiti o tome hoće li HZZO raspisati novi natječaj za pripravnički staž doktora medicine, što bi ovoj kategoriji jamčilo mjesečnu naknadu od 75 posto plaće.

Komentari

10
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Experience
  Experience   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 18:05

  Draga moja djeco!
  Izvadite putne isprave (ako ih vec nemate)i sta prije odlazite iz ove zalosti zvane "Ljepa nasa"!!!
  Sa ovakvim :bahatim,sveznajucim,prepotentnim,polupismenim,arogantnim "ekspertima" koji pljackaju ovu malu zemlju u zadnjih 20 godina tu srece nema!!!
  TRAGEDIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 15:17

  Porezni obveznici su im omogućili BESPLATNO studiranje i sad ne žele stjecati PLAĆENU stručnu praksu jer im je iznos koji će DOBIVATI prilikom tog BESPLATNOG stručnog usavršavanja premalen?! Rješenje za ovo se može vrlo jednostavno naći - povećajte kvote na medicini pa kad ih bude kao i pravnika i ekonomista da vidimo kako se se kršiti da dobiju specijalizaciju, makar za nju morali i sami masno platiti.

  • mona4
   mona4   Objavljeno: 31. siječnja 2013. u 8:24

   Kad im već država plaća studiranje, onda je i u interesu države da im da i posao. A za posao se dobiva plaća, ili možda ne ?

  • nightlooser
   nightlooser   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 16:10

   pa kad neupisani pravnici i ekonomisti navale na medicinu ...
   svaka čast svakome, ali nemojmo mješati kruške i jabuke ...

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 15:10

  Porezni obveznici su im omogućili BESPLATNO studiranje i sad ne žele stjecati PLAĆENU stručnu praksu jer im je iznos koji će DOBIVATI prilikom tog BESPLATNOG stručnog usavršavanja premalen?! Rješenje za ovo se može vrlo jednostavno naći - povećajte kvote na medicini pa kad ih bude kao i pravnika i ekonomista da vidimo kako se se kršiti da dobiju specijalizaciju, makar za nju morali i sami masno platiti.

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 12:05

  Ionako nakon 20 godina školovanja niš koristi od njih ... neka rade badave ili polubadave ... zar nije bolje uložiti u petrokemijinog menadžera 100 iljada eura mjesečno + porezi i doprinosi ?? Bar se zna da je čovjek šparan i da će kvalitetno baratati tom lovom . Eto, njegova londonska nekretnina je već višekratno oplođena !! A da se lova usmjeri recimo u ove probisvjete, oni bi to spiskali na stotinu bezveznih načina : plaćali bi kredite, trošili po trgovačkim centrima, spiskali na režije ... onda bi sigurno krenuli na osnivanje obitelji !! samo bi nam još to trebalo !! i nikad kraja problemima !! ma dajte, ljudi potjerajte te pijavice našeg stabilnog i bajnog sistema u Ameriku i Kanadu dok je vrijeme, neka se oni bakću s njima ...

 • djemi
  djemi   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 11:29

  Mislim da bi se godina dana nakon diplome bolje iskoristila za polaganje američkog nostrifikacijskog ispita i odlazak u SAD nakon toga. Neki bi se lječnici vratili i promjenili ovu našu zdravstvenu žabokrečinu.

  • Marinko
   Marinko   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 23:53

   Djemi, razumijem da Vam nije lako.
   Medicina u Hrvatskoj,pogotovo njezin bolnicki(prakticni) dio i prakticna medicina u bilo kojoj anglo-saxonskoj zemlji su dva razlicita svijeta. Gotovo neusporediva.
   U Americi treba prvo poloziti teoretski ispit. I to je,relativno govoreci, laksi dio posla. Potom sljedi dugogodisnji,naporan rad u bolnicama.Jako naporan.
   Ali ako ste uporni i imate cilj,na kraju mracnog tunela doci ce te do svijetla.
   Ali ponovit cu,put do toga svijetla je dugotrajan i pun prepreka. I treba kompletno promijeniti nacin razmisljanja koji vidjate po ovdasnjim bolnicama.

  • djemi
   djemi   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 23:29

   @Marinko
   Naravno da polaganje nije lako ali ako ga jedna naša mlada doktorica može položiti s oko 98% točnih odgovora i dobiti specijalizaciju u najboljoj bolnici na svijetu onda to mogu i mnogi drugi. Koliko njih se nađe u Rijeci, Splitu, Zagrebu ili Osijeku reći će nam nešto o kvaliteti tih fakulteta i opravdanosti da ih financiramo.
   Naglašavam, bolje da uče za nostrifikacijski ispit nego da troše vrijeme na formalni staž gdje ih očito nitko, pa ni ministar, ne treba.
   A što se povratka tiče ponavljam ono što sam već negdje napisao, tj da samo u Zagrebu ima barem 100 doktora koji žive bolje nego bilo koji liječnik u Americi (kad se uzme u obzir uložen trud i dobiven novac).

  • Marinko
   Marinko   Objavljeno: 30. siječnja 2013. u 22:57

   Tesko da itko moze promijeniti ovu nasu zdravstvenu zabokrecinu.
   S druge strane polaganje americkog nostrifikacijskog ispita nije bas lako.
   I puno je drugacije nego sto ste Vi ucili tijekom studija.