Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2019.
Otvoreno o krizi Vlade

ekskluzivno Petrov za Novi list: 'Plenkoviću je od države važnije staviti pod tepih otkrića o Agrokoru'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 9:14 2017-04-28T09:14:00+02:00

Mi smo bili ucijenjeni da moramo pristati na amoralan potez ili će pasti Vlada. To mi sliči na inicijaciju u neku mafijašku organizaciju, rekao je Božo Petrov u velikom intervjuu za Novi list

Božu Petrova, predsjednika parlamenta »ulovili« smo na dvadesetak minuta u Saboru, nakon što je prilično neočekivano na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković najavio razrješenje trojice Mostovih ministara i tako je ponovo u manje od godinu dana pala Vlada koju su činili HDZ i Most.

Nije prihvatio pitanje da Most po drugi put ruši vlastitu Vladu, već kaže da je to opet učinio - HDZ.

- Opet su stavili stranački interes ispred interesa države. Kako to HDZ voli reći – vjerodostojno, u skladu s istom politikom koju provode zadnjih 20 godina. Od države im je važnije staviti pod tepih sve ono što se otkriva u Agrokoru, o čemu danas imate javno izvješće. Očito im o tome ovisi uspjeh na lokalnim izborima. Zaboravite argumente da je u pitanju izraz lojalnosti. Lojalnost nikada ne može biti u vidu ucjene. Mi smo danas bili ucijenjeni da moramo pristati na amoralan potez ili će pasti Vlada. To mi sliči na inicijaciju u neku mafijašku organizaciju: prvo morate počiniti kazneno djelo, pod krinkom da dokažete da ste lojalni, a zapravo da vas naknadno možemo ucjenjivati, rekao je.

– Ovo je kulminacija borbe između Mosta i interesnih skupina, koje su dirnute istragama u Agrokoru. Po prvi put se dogodila situacija da su istražne institucije u 25 godina ušli u Agrokor. Zanimljivo je da Andrej Plenković u ovom trenutku ide smijeniti ministre. Samo prije dva tjedna poručuje da neće dopustiti istrage i time se miješa u neovisnost istraga, ističe Božo Petrov, koji ne isključuje mogućnost da Most u trećem pokušaju složi vlast sa SDP-om.

– Nije isključeno, ali SDP je zbog Milanovićevih postupaka prokockao šansu. Vodili smo se poštenjem i čestitošću i tada i sada ćemo. Danas mogu reći da osobno ovaj put nisam bio za to da budemo u izvršnoj vlasti. Potvrdit će svi mostovci, ali je većina tako odlučila. Most će nakon svega birati stranu gdje su kvalitetni ljudi, a ako takvih ne bude, onda je bolje biti u oporbi, nego u ovakvoj vlasti nekome glumiti smokvin list.

Cijeli intervju s Božom Petrovom pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka