Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
17. siječnja 2019.
Još jedan obrat

Petrov prekinuo razgovore sa SDP-om: 'Ušli su u razgovore s figom u džepu'

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor: ,
Objavljeno: 22. prosinac 2015. u 13:24 2015-12-22T13:24:00+01:00

Uzrujani Božo Petrov pola sata nakon konzultacija pred sjedištem Mosta rekao je kako su pregovori s Milanovićem završeni!

Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da Most prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je u zadnjih 48 sati, dok su trajali pregovori, SDP zvao njihove saborske zastupnike i članove Nacionalnog vijeća i tražio podršku Zoranu Milanoviću za mandatara, ako pregovori na uspiju.

"Mi smo dosljedni, jasno smo rekli da je toga dosta", rekao je Petrov dodavši da će odluke o daljnjim potezima Mosta donijeti Nacionalno vijeće, koje trenutno zasjeda.

Uzrujani Božo Petrov pola sata nakon konzultacija pred sjedištem Mosta rekao je kako su pregovori s Milanovićem završeni!

"U ovom trenutku pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili, i rekli na stranu sve osude... Ali ovo što se sada dogodilo, što se događa u zadnjih 48 sati, da SDP zove naše saborske zastupnike i da traže njihovu pojedinačnu potporu ako se ne dogovorimo...", rekao je Petrov pred sjedištem MOST-a.

Dodao je da su zanemarili njihove pozive Mostovim saborskim zastupnicima i članovima Nacionalnog vijeća svih ovih pet tjedana. „Smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore pa makar su vrijeđali, nazivajući nas i fašistima, rekao je Petrov.

Ustvrdio je da su bili sve to zanemarili i stavili na stranu sve osude s jedne i druge strane, odlučivši da će biti dosljedni i da će moći računati na suradnju s onom stranom koja potpiše papir.

„No, ono što se sada dogodilo, da se u zadnjih 48 sati dok traju pregovori s koalicijom Hrvatska raste SDP zove naše zastupnike i članove Nacionalnog vijeća da traže podršku ako razgovori ne prođu dobro, da daju podršku SDP-u i Zoranu Milanoviću za mandatara je stvarno previše“, poručio je.

Dodao je da su dosljednji u tome i da takav deal neće pretrpjeti jer su jasno rekli da je toga dosta, da onaj tko hoće raditi može raditi s njima ali pošteno.

Kazao je da nije uzrujan zbog toga što je sad dobio informaciju, jer informacije dobivaju od sinoć. Ono što je mene uzrajalo su činjenične stvari i to su potvrdili članovi zajedničkog tijela, kazao je.

„Jednostavno ne mogu vjerovati da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom i kada mislite da sve ide dobro, kao što je to izgledalo predobro, da s druge strane možete očekivati ovako nešto“.

Upitan očekuje li nove izbore , kazao je da će o daljnjim koracima odlučiti zajedničko tijelo Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika.

Na pitanje je li moguć nastavak pregovora s predstavnicima Domoljubne koalicije rekao je da o tome nisu razgovarali.

Iz Mosta je stiglo i priopćenje koje prenosimo u cjelosti.

Radi ideje reformske i tripartitne vlade do sada smo prešli preko svega što je Mostu učinjeno od kada je na izborima pokazao da može ugroziti nečije pozicije. Od prvotnih uspješnih ili neuspješnih pokušaja kupovine Mostovih mandata, preko konstantnih vrijeđanja naših zastupnika, prelazili smo i preko izuzetno ružnih optužbi, preko strašnih uvreda na račun našeg glasnogovornika, preko sustavnih pokušaja manipulacije te tvrdnji da je reformska vlada neka suluda ideja, iako se radi o modelu koji je viđen u većini zemalja Europske Unije. Više od mjesec dana slušamo uvrede na naš račun i gledamo medijsko razapinjanje.

Ne glumimo žrtve, nego stoički podnosimo optužbe na naš račun zbog ideje iza koje stojimo i činjenice da smo promijenili situaciju u odnosu na prethodnih 20 godina. Cijelo ovo vrijeme od nas traže da budemo jasni i zauzmemo stav. Eto, zauzimamo ga - prekidamo pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je istovremeno dok su pregovarali s nama, vodstvo te iste koalicije, tijekom zadnjih 48 sati pokušavalo ponovno vrbovati naše pojedinačne zastupnike i na taj način definitivno razbiti Most. Imamo odgovornost spram društva ovo okončati, baš zato što nismo u politici zbog pozicija. Naš cilj je i dalje isti - promjene.

Apsolutno je jasno da je vodstvo SDP-a ušlo u pregovore s nama s figom u džepu i s ciljem rušenja ideje reformske vlade. Mi u takvog partnera nemamo i ne možemo imati povjerenja.

Ispričavamo se građanima, znamo da njima sve ovo izgleda kao neka loša sapunica i trakavica bez kraja. Ali vjerujte, Most nije adresa na koju se trebate obratiti. Naša jedina „krivnja“ je što se još nismo slomili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka