Konstituiran parlament

Petrov oduzeo riječ Pernaru jer se nije držao teme, Most i HDZ u proceduru uputili pet zakonskih prijedloga

P. N.

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL



Klubovi Mosta i HDZ-a u saborsku su proceduru u petak uputili pet zakonskih prijedloga koji idu u smjeru ostvarenja najavljenih Mostovih ‘jamstava’.


Izmjenama izbornih zakona za parlamentarne i lokalne izbore predlaže se zabrana kandidiranja i onima koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela protiv spolne slobode, pedofiliju i kaznena djela protiv službene dužnosti poput zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje, mito i sl.


Most predlaže izmjene zakona o HRT-u po kojima bi javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama naplaćivala dugovanja po RTV pristojbi. HRT-u bi se omogućilo da nakon druge pisane opomene uz dugove, naplati i paušal od 100 kuna.Taj bi se zakon primjenjivao od siječnja 2017. do kada HRT ima prilagoditi poslovanje i rad novim odredbama.




Izmjenama Zakona o HNB-u državnim revizorima omogućila bi se kontrola poslovanja i financijskih izvješća središnje banke. Most predlaže i izmjene Ovršnog zakona kojima namjerava zaštiti socijalno ugrožene građane. Predviđaju mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja. Onima koji ispunjavaju uvijete za priznanje prava u sustavu socijalne skrbi, a ovršena im je jedina nekretnina u kojoj stanuju, država bi osigurala pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci i to u nekretninama u državnom vlasništvu, a ako ih nema u istoj ili susjednoj lokalnoj jedinici Centar za socijalnu skrb snosio bi im troškove smještaja.


Predviđeno je i povećanje dijela plaće koji se ne može ovršiti sa sadašnjih dvije trećine na tri četvrtine plaće, ali ne više od dvije trećine prosječne plaće u RH.


Utvrđuje se i maksimalan iznos koji jedan ovršenik može platiti za naknadu troška ovrhe na ukupno 51.399 kuna. U Mostu su izračunali da bi trošak provedbe novog zakona u prvoj godini iznosio nešto više od 3,4 a u narednima 5,1 milijun kuna.


HDZ i Most zajedno su predložili izmjene zakona o financiranju izborne promidžbe i političkih aktivnosti po kojima se ukupan iznos kojim se iz proračuna financiraju aktivnosti političkih stranaka, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, utvrđuje na 0,075 posto poreznih prihoda proračuna, a u obrazloženju zakona navode kako će se tako izbjeći poticanje državne potrošnje. Svi zakoni su u hitnoj proceduri i o njima će se raspravljati u ponedjeljak.


Jurica Galoic/PIXSELL


Jurica Galoic/PIXSELL



Hrvatski je sabor na konstituirajućoj sjednici devetog saziva potpredsjednicima Sabora imenovao HDZ-ove Gordana Jandrokovića, Milijana Brkića i Željka Reinera, SDP-ovu Milanku Opačić te HNS-ova Ivana Vrdoljaka.


Sabor je izabrao predsjednike, potpredsjednike i članove radnih tijela koja bi trebala pripremiti zakonske izmjene na temelju kojih će se idućeg tjedna formirati nova vlada.


Predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav izabran je Mostov Miroslav Šimić.


Iako ranije najavljivano da će taj Odbor voditi dosadašnji predsjednik Robert Podolnjak, od toga se odustalo nakon što je u Sabor javio kako će mu oporavak, nakon sinoćne ozljede, biti dugotrajan.


Potpredsjednik tog odbora i dalje će biti SDP-ov Peđa Grbin.


Odbor za zakonodavstvo vodit će HDZ-ov Dražen Bošnjaković, a potpredsjednik Orsat Miljenić, a Odbor za izbor i imenovanja vodit će Ante Sanader (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU).


Zbog predloženih imenovanja negodovao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je ocijenio da bi njegova stranka, s obzirom na broj zastupnika, trebala sudjelovati u članstvu u odborima. “Molili smo da se neka mjesta ostave za nas sedmero”, rekao je Pernar, no, nakon dobacivanja kolega ispravio se i kazao da je zapravo riječ o četvero zastupnika.


Nezadovoljnim zastupnicima Živog zida potporu je izrazio Mostov Miro Bulj, no predsjednik Sabora Božo Petrov uzvratio je kako mjesta u ostalim odborima, koji će se imanovati naknadno, mogu dogovoriti s ostalim oporbenim klubovima.


Sabor je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o mandatima koje je dio zastupnika zamrznuo zbog obnašanja dužnosti nespojive sa zastupničkom.


Zamjenike su tako dobili ministri u aktualnoj tehničkoj vladi, župani i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te europarlamentarka Ivana Maletić.


Zagrebačkog župana Stjepan Kožića (HSS) u saborskim će klupama zamijeniti Mladen Mađer, međimurskog župana Matiju Posavca (HNS) zamijenit će Bernarda Topolko, a varaždinskog Predraga Štromara (HNS) Božica Mlakar, splitsko-dalmatinskog župana Ivu Žinića (HDZ) Željka Josić, a brodsko-posavskog Danijela Marušića (HDZ) Marko Šimić.


Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (BM 365) zamijenit će Željko Lacković.


Ljubica Ambrušec mijenjat će Mostova ministra Slavena Dobrovića, Monika Udovičić Antona Klimana (HDZ), Marko Baričev Miru Kovača (HDZ), Natko Felbar Mostova Vlahu Orepića, Marija Jelkovac HDZ-ova Tomu Medveda, Mato Franković HDZ-ova Lovru Kuščevića, a Sandra Kulić Mlakar Zlatka Hasanbegovića (HDZ).


Josip Borić u saborske će klupe umjesto ministra prometa Olega Butkovića (HDZ), Nikolina Babić zamijenit će ministra obrta Darka Horvata (HDZ), a Vesna Bedeković ministra ragionalnog razvoja Tomislava Tolušića.


Europarlamentarku Ivanu Maletić (HDZ) zamjenjuje Damir Felak.


Mandat je u mirovanje stavio i gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić (HDZ), a u saborskim klupama zamijenit će ga Ivan Šipić, a čelnicu Živog zida Vladimiru Palfi Branimir Bunjac.


Tajnikom Sabora imenovan je Davor Orlović.


NOVO! 22:12 Saborski zastupnici glasali su o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi. Oporba je ostala suzdržana, a svi prijedlozi izmjena zakona usvojeni su sa više od 90 glasova.


NOVO! 22:01 U Saboru je završila rasprava, a slijedi izglasavanje odnosno prihvaćanje zakonskih promjena i dopuna o kojima se raspravljalo.


NOVO! 21:43 Sabor objedinjeno i u hitnom postupku raspravlja o izmjenama zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, o sustavu državne uprave, o Vladi, o obvezama i pravima državnih dužnosnika, sve ih je predložio Klub HDZ-a. Taj paket usmjeren je na uspostavu učinkovitog sustava državne uprave, intencija je da umjesto 20 imamo 19 ministarstava i šest središnjih državnih ureda, rekao je predstavnik predlagtelja Andrej Plenković (HDZ).


Robert Anic/PIXSELL


Robert Anic/PIXSELL



NOVO! 21:05 Prva rasprava novog saborskog saziva o paketu zakonskih izmjena koje trebaju omogućiti sastavljanje nove Vlade i drugačiji ustroj državne uprave, ‘urodila’ je u petak navečer i prvom opomenom i oduzimanjem riječi jednom zastupniku – Ivanu Pernaru iz Živog zida.


Pernara je opomenuo, a potom mu oduzeo riječ predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov (Most) zamjerajući mu da se ne drži teme, nego govori mimo nje.


Pernar je, naime, ocijenio da će predloženom reformom uprave birokrata biti više, a ne manje, dok je prikaz u javnosti obratan. Požalio se i na loše iskustvo koje je imao s Ministarstvom uprave, koje je bilo “pod kontrolom Mosta”, a koje je odbilo, umjesto Živog zida, registrirati stranku Živi zid Ivan Vilibor Sinčić (uz obrazloženje da su im nazivi previše slični). Ministarstvo je dopustilo da se, uz postojeće stranke HSS i HSP registriraju HSS Stjepan Radić i HSP-AS, ali je ministrica uprave, odnosno njena zamjenica, to odbila u slučaju Živog zida, naveo je Pernar.


Ministarstvu je zamjerio i što Živom zidu, po uzoru na druge stranke nije izašlo u suret kad je predalo zahtjev za registracijom stranke Jedina opcija.


Petrov ga je više puta pozvao da se drži teme, no Pernar je ustrajao da su njegove primjedbe vezane uz upravu te da je Minsitarstvo uprave bilo pristano, a Petrovu poručio da ga njegova retorika prije i poslije izbora podsjeća na Orwelovu Životinjsku farmu. Petrov mu je izrekao opomenu, a kad je Pernar nastavio, izrekao mu je i opomenu s oduzimanjem riječi.


NOVO! 20:25 Sat kasnije nego što je najavljeno nastavljena je sjednica Sabora. 


– Razlog ustrojavanja demografskog ministarstva su negativne demografske tendencije koje imaju negativan utjecaj na zemlju. Temeljna zadaća novog ministarstva je poboljšanje demografske slike. Obitelj je temeljna jedinica društva i njoj će se posvetiti posebna pažnja, rekao je Andrej Plenković. 


Domjenak u Saboru / Jurica Galoic/PIXSELL


Domjenak u Saboru / Jurica Galoic/PIXSELL



NOVO! 18:25 Nakon konstituiranja, Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu, a do kraja dana zastupnici bi trebali donijeti zakonske izmjene kojima će omogućiti sastavljanje nove Vlade, najavljeno za utorak ili srijedu. Pročitan je dnevni red s pet točaka, te je Petrov najavio jednosatnu pauzu.


Nova Vlada sastavit će se na temelju četiri zakonska prijedloga o izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, izmjenama Zakona o sustavu državne uprave, o ustroju i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te o izmjenama Zakona o Vladi.


Predlaže se pripajanje Ministarstva poduzetništva i obrta Ministarstvu gospodarstva, a sadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode preuzima upravne i stručne poslove iz područja energetike od Ministarstva gospodarstva te upravne i stručne poslove iz područja vodnoga gospodarstva od Ministarstva poljoprivrede te dobiva novi naziv, ustroj i djelokrug. Posebnu pozornost dobit će problematika demografske obnove, zaštita obitelji i mladih te se – radi toga – ustrojava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Osim toga, Vladini državni uredi transformiraju se u središnje državne urede, također, kao središnja tijela državne uprave za obavljanje poslova, vođenje i provedbu javnih politika od posebnoga strateškog značenja za učinkovitost rada Vlade. S obzirom na strateške i programske prioritete Vlade, osnivaju se i dva nova središnja državna ureda ovlaštena za pitanja športa i razvitak digitalnog društva.


Tako se broj ministarstava smanjuje s 20 na 19, a broj središnjih državnih ureda povećava se s četiri na šest.


Umjesto zamjenika ministara uvode se državni tajnici.


Ujedno se drukčije regulira pravo ostvarivanja plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Tako dužnosnici koji su dužnost obnašali najmanje jednu godinu do početka ostvarivanja plaće na drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Sljedećih šest mjeseci imaju pravo na naknadu u visini 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Ako su dužnost obnašali manje od jedne godine i više od tri mjeseca, tri mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedeća tri mjeseca pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti. Također, uređuje se i pravo dužnosnika kome nakon prestanka obnašanja dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostaje manje od godine dana, tako da ima pravo na naknadu u visini od 50 posto plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne duže od godinu dana.


Predlagatelj svih zakona je klub HDZ-a.


Na dnevnom redu je i prijedog odluke o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.


Nakon glasovanja o predloženome dnevnom redu, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov odredio je jednosatnu stanku kako bi se zakoni mogli raspraviti po odborima.


snimio Denis LOVROVIĆ


snimio Denis LOVROVIĆ



NOVO! 17:15 Izabrani su potpredsjednici Sabora – Milijan Brkić, Gordan Jandroković, Željko Reiner, Milanka Opačić, Ivan Vrdoljak, javlja televizija N1.


Za Milijana Brkića glasala su 134 zastupnika, deset ih je bilo suzdržano, a 4 protiv.


Za Željka Reinera je glasalo 136 zastupnika, 4 ih je bilo protiv, a 8 suzdržano.


Gordan Jandroković dobio je 136 glasova podrške,  4 glasa protiv te 8 suzdržanih.


Za Milanku Opačić glasala su 132 zastupnika, 4 ih je bilo protiv dok ih je 8 bilo suzdržano.


Ivan Vrdoljak dobio je pak 130 glasova podrške, 5 zastupnika je glasalo protiv njega te ih je 10 bilo suzdržano.


NOVO! 17:00 Petrov je pročitao tekst prisege i potom svaku zastupnicu odnosno zastupnika imenovao posebno, a oni su morali prisegnuti.


NOVO! 16:35 Tihomir Orešković poželio je sve najbolje novom sazivu Sabora i budućoj Vladi. “Nadam se da će biti konkretne rasprave koja će pomoći Hrvatskoj”, rekao je Orešković, a prenosi televizija N1.


NOVO! 16:10 Zoran Milanović je došao na sjednicu Sabora oko 16 sati, doznaje televizija N1.


NOVO! 15:50 Počela je prva sjednica Sabora koju vodi Božo Petrov. Izabrani su predsjednik i članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva, na čijem je čelu sada Žarko Tušek. Zatim je uslijedila pauza.



NOVO! 15:43 – Petrov je zahvalio na izboru i najavio da će sjednice objektivno i nepristrano i u skladu s poslovnikom i zakonima. Obećao je kolegama da će pravodobno i ravnopravno uvrštavati sve zakonske prijedloge.


– Zalagat ću se da Hrvatski sabor bude državni parlament u pravom smislu te riječi. Pred ovim sazivom Sabora i novom Vladom stoje ozbiljni zadaci i izazovi, te opsežan zakonodavni rad, reforme za gospodarski rast, zaustavljanje iseljavanja i izumiranja nacije. Pozivam na argumentiranu raspravu, usklađivanje interesa i zrelo odlučivanje, uz odbacivanje netrpeljivosti i podjela. Vjerujem da ćemo oko pitanja od nacionalne važnosti postizati konsenzus, rekao je i najavio donošenje Kodeksa ponašanja zastupnika koje mora biti zajednički cilj, jer su svi izabrani da služe narodu.


NOVO! 15:33 – Iako se drugačije najavljivalo, Božo Petrov izabran je za novog predsjednika Hrvatskog sabora – 132 zastupnika glasovala su “za”, 12 je bilo suzdržanih, a jedan zastupnik protiv.


NOVO! 15:31 – Ines Strenja Linić obrazlaže kandidaturu Bože Petrova za šefa Sabora.


NOVO! 15:11 – Počinje sjednica – u klupama su i brojni gosti, na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Dosadašnji predsjednik Željko Reiner drži oproštajni govor. “Razdoblje u kojem sam imao čas predsjedati ovom visokom domu bilo je turbulentno. Trajalo je niti pola godine i bilo je obilježeno mnogim lutanjima”, priznao je.


– Sabor je suodgovoran za sve što se događalo i za dobro, ali i za ono što se moglo i trebalo napraviti bolje. Učinjene su u tih pola godine i neke dobre stvari. Na primjer uspjeli smo vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom i prekinuti podjelu žrtava na “naše i vaše”. Zločin je uvijek zločin. Ponosan sam i što obilježavanje proboja u Jasenovcu ove godine nije bilo politizirano, već je učinjeno s dostojanstvom, rekao je i pozvao sve na čast, čestitost, poštenje i odricanje od sitnih interesa. Jedino to može ovu zemlju pokrenuti u pravom smjeru. Govor je završio riječima “Čuvao vas sve dragi bog”.



NOVO! 15:07 – Dragovan je potvrdio da će SDP podržati Petrova, ali želi poštivanje procedure.


– Podržat ćemo ga, bez obzira što čovjek u startu najavljuje da će kršiti Ustav, poslovnik i zakone. Postoji jasna parlamentarna većina i glasat ćemo kako svi glasuju za sve, rekao je Dragovan.


NOVO! 14:25 – Sjednica započinje za malo više od pola sata.


NOVO! 14:02 –  SDP će danas vrlo vjerojatno osuti paljbu na Božu Petrova i to zbog njegovih prošlotjednih izjava kad je molitelje ispred bolnica usporedio s gay prideom. Bernardić je rekao da neće opstruirati rad Sabora, ali da će postaviti pitanja. 


– Imamo ozbiljne dvojbe o stavovima Bože Petrova. I poznaje li on uopće Ustav? Sve to dovodi u pitanje je li on osoba koja je sposobna voditi Sabor, prenosi izjavu Peđe Grbina N1 televizija. Petrov u svojoj izjavi ne vidi ništa sporno i odgovara da njega ne smeta gay pride, ali da misli i da druge ne bi trebala smetati molitva ispred bolnica,


NOVO! 13:05 – Miro Bulj je potvrdio da će na čelu saborskog kluba Mosta i dalje biti Miroslav Šimić. Ranije je potvrđeno da će saborski klub HDZ-a voditi Branko Bačić, dok je Igor Dragovan najavio da će šef Kluba zastupnika SDP-a biti Zoran Milanović. On danas nije bio na sjednici Kluba zbog, kako tvrdi Dragovan, ranijih obaveza, ali na sjednicu dolazi. Zamjenici Milanoviću će biti SIniša Hajdaš Dončić i Igor Dragovan.