Razilaženje partnera

Petrov će podržati Ostojića? Most bi mogao povući još jedan potez koji se neće svidjeti HDZ-u

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Odbor za izbor i imenovanje je jedna stvar, a Sabor će odlučivati o nečem drugom. Ne želim prejudicirati odluku Mosta, ali ne bih rekao da je ona baš toliko izvjesna kao što se sada čini, rekao je predsjednik Mosta



ZAGREB Prema svim dostupnim informacijama, premijer Tihomir Orešković potpisat će razrješenje ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, ali još se ne zna hoće li to učiniti već idućih dana ili tek nakon što pronađe čovjeka za njegova nasljednika, kojeg će potom predložiti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. No, u obje varijante taj će kandidat morati proći saborski dio procedure, budući da Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu propisuje da Odbor za nacionalnu sigurnost daje prethodno mišljenje na prijedlog za ravnatelja. Osim toga, Odbor može i obaviti razgovor s kandidatom, što se i dogodilo u listopadu 2012. godine, kad je u tom statusu bio Lozančić.


To je, dakle, parlamentarno radno tijelo nezaobilazno u postupku imenovanja novog ravnatelja SOA-a. Zato je nužno da se ono konstituira i počne s radom, a to će praktično biti nemoguće ako bi Domoljubna koalicija i Most nastavili blokirati izbor Ranka Ostojića za predsjednika. Međutim, Most će, po svemu sudeći, i u ovom slučaju na kraju biti na suprotnoj strani svojim koalicijskim partnerima iz HDZ-a. Njihov potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjasnio se protiv Lozančićeve smjene, dok u HDZ-u uglavnom procjenjuju da bi se Orešković morao složiti s odlukom predsjednice Republike.


Zastupnici Mosta vjerojatno će, pak, podržati dolazak Ostojića na čelo Odbora za nacionalnu sigurnost kad predsjednik Sabora Željko Reiner taj prijedlog SDP-a stavi na glasovanje i tako ponovno oponirati kolegama iz parlamentarne većine.




Ivica Mišić, Mostov član Odbora za izbor i imenovanja, u petak je zajedno s HDZ-ovcima digao ruku protiv Ostojića, tvrdeći da je to stav njegove stranke. Ali, kasnije su ga iz Kluba Mosta demantirali, najavljujući da će se njihovi zastupnici moći na saborskoj sjednici opredijeliti o Ostojiću po slobodnoj volji. Tijekom dana neki SDP-ovi dužnosnici doznali su u razgovoru s mostovcima da su oni već u petak bili spremni glasovati za Ostojića, da Reiner nije, za što je imao uporište u poslovniku, odgodio glasovanje o SDP-ovom prijedlogu. To se da naslutiti i iz izjava Bože Petrova u subotu na Hrvatskom radiju.


– Odbor za izbor i imenovanje je jedna stvar, a Sabor će odlučivati o nečem drugom. Ne želim prejudicirati odluku Mosta, ali ne bih rekao da je ona baš toliko izvjesna kao što se sada čini, rekao je predsjednik Mosta.


Petrov smatra da je Ostojićeva komunikacija bila je neprilična za ministra unutarnjih poslova i »to je jedini kamen spoticanja koji je postojao kod nas«.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…