Tradicionalna konferencija za novinare

Petrov: Sabor postao centar političkog života, u dva mjeseca udvostručio broj radnih sati u odnosu na protekla tri saborska saziva

Hina

Božo Petrov / Snimio Darko JELINEK

Božo Petrov / Snimio Darko JELINEK

Najaktivniji na sjednicama bio je Ivan Pernar (Abeceda demokracije) sa 168 javljanja za riječ, a slijede Miro Bulj (Most) sa 153 i Gordan Maras (SDP) sa 137 javljanja. Pritom se čak 18 zastupnika nije uopće javilo za riječ



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u petak kako je Sabor tijekom protekla dva mjeseca u odnosu na protekla tri saborska saziva u prosjeku udvostručio broj radnih dana, radnih sati, broj donesenih zakona i akata, te se pokazao ne samo kao najviše zakonodavno tijelo već i centar političkog života.


»Uspjeli smo pokazati da Sabor može biti ne samo najviše zakonodavno tijelo, već i centar političkog života i mjesto gdje se zaista kvalitetno radi. Pokazali smo u zadnja dva mjeseca u odnosu na sve sazive sabora od 2007. do danas da je Sabor udvostručio broj radnih dana i radnih sati, te također udvostručio broj zakona i akata«, rekao je Petrov na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju ovogodišnjeg saborskog zasjedanja.


Po hitnom postupku 63 posto zakona


Sabor je održao dvije sjednice u trajanju od 34 dana, raspravljano je o 110 točaka dnevnog reda i doneseno 49 zakona, od kojih je 14 usklađeno sa zakonodavstvom EU.




Po hitnom je postupku doneseno 63 posto zakona, jedan zakon je donesen jednoglasno, jedan prijedlog zakona odbijen, a nije bilo prijedloga zakona koji su bili povučeni iz procedure.


Tijekom protekla dva mjeseca, kazao je Petrov, bilo je postavljeno 80 zastupničkih pitanja, 39 njih tijekom aktualnog prijepodneva, a 41 u pisanom obliku. Najviše pitanja uputili su zastupnici SDP-a – 43 posto, te HDZ-a – 26 posto.


Što se tiče aktivnosti na sjednicama, zastupnici su se, kaže statistika, javili za riječ 3020 puta, i to najviše za repliku i odgovore na repliku.


Od ukupnog broja javljanja za riječ bilo je dva posto povreda Poslovnika, pojedinačnih rasprava pet posto, predstavnici klubova zastupnika 13 posto, replike 43 posto te odgovora na replike 35 posto.


Klubovi zastupnika tražili su stanku tijekom zasjedanja 37 puta – najviše klubovi zastupnika SDP-a i HDZ-a.


Zastupnicima je izrečeno 10 stegovnih mjera – sedam opomena i tri opomene sa oduzimanjem riječi. Najviše stegovnih mjera, njih 50 posto, izrečeno je zastupnicima SDP-a.


»Pokazatelji su izvučeni nekoliko dana prije završetka rada Sabora, pa bi se tomu trebale dodati i aktivnosti tijekom zadnjih dana«, rekao je Petrov.


Iznio je neke komparativne brojčane pokazatelje, rekavši kako je, primjerice, u 6. sazivu Sabora bilo 80 sati rasprave i doneseno je devet zakona, a u ovom sazivu 175 sati rasprave i 49 donesenih zakona.


Pernar najaktivniji, slijede Bulj i Maras


»Što se tiče prisustva zastupnika na sjednicama, prvih mjesec dana su se izrađivale kartice pa nije bilo moguće napraviti kvalitetnu analizu, no želja nam je omogućiti mjesečni pregled prisustva zastupnika u sabornici«, rekao je Petrov.


Najaktivniji na sjednicama bio je Ivan Pernar (Abeceda demokracije) sa 168 javljanja za riječ, a slijede Miro Bulj (Most) sa 153 i Gordan Maras (SDP) sa 137 javljanja. Pritom se čak 18 zastupnika nije uopće javilo za riječ.


Najavljujući planove za budućnost Petrov je kazao da predstoji donošenje Kodeksa o etičkom ponašanju saborskih zastupnika, izmjena Poslovnika, informatizacija Sabora i ulaganje u obnovu zgrade.


»Iduće godine nas čeka donošenje Etičkog kodeksa, napravljena je radna skupina i načinjen prvi nacrt, u proceduru je poslano da se klubovi zastupnika izjasne o mogućim prijedlozima za promjenu Poslovnika, pokrenuta je informatizacija Sabora i vjerujem da će do kraja iduće godine biti gotova«, rekao je.


U planu je i obnova Sabora, ponajprije njegova pročelja, obzirom da od 2004. nije bilo značajnih ulaganja u to.


Kada je riječ o informatizaciji, Petrov je rekao kako je prvi korak bio nabava tableta za zastupnike. »S druge strane, ukinuli smo mogućnost da zastupnici dobivaju laptope, na što se trebalo potrošiti ove i iduće godine 600.000 kuna. Smanjili smo javnu nabavu s planiranih 500 na 150 do 200 tisuća kuna i time uštedjeli gotovo milijun kuna«, rekao je predsjednik Sabora.


Na novinarsko pitanje kako to da bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije bio niti jednom na saborskoj raspravi, Petrov je odgovorio kako je to za njega neprihvatljivo. »Neka se gospodin Milanović sam oglasi o tom pitanju. Trenutno nema stegovnih mjera ako netko ne dolazi u Sabor«, rekao je Petrov.