Predsjednik Mosta

Petrov: Nisam zažalio što sam dao potporu “lex Agrokoru”, to je u tom trenutku bilo najmanje moguće zlo

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na pitanje hoće li, zbog slučaja Agrokor, poduprijeti najavljenu SDP-ovu inicijativu za opozivom ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Petrov je odgovorio kako je za to sve najodgovorniji predsjednik Vlade Andrej Plenković



 Predsjednik Mosta Božo Petrov izjavio je kako smatra da nije postojao smišljen plan da se u slučaju “lex Agrokora” pogoduje američkim interesima.


 Petrov je to izjavio u emisiji HTV-a “Nedjeljom u 2” naglasivši kako je normalno da su banke i fondovi koji ulažu novac u istu tvrtku zainteresirani za druge ulagače.


 Petrov je odgovorio kako on nije on ruski igrač kako se optuživalo u javnosti. “Nisam ni ruski, ni američki, ja sam hrvatski igrač”, rekao je.




 Ustvrdio je kako su kroz cijelu 2016. godinu do njega dolazile informacije od dobavljača i proizvođača da se nešto loše događa u Agrokoru te da im kasne isplate i da to nije kao što je bilo prije. Bili su zabrinuti za sve ono što se može dogoditi, rekao je Petrov.


  Istaknuo je kako sastankom s Agrokorovim dobavljačima i proizvođačima isprovocirao sastanak Ivice Todorića i predstavnika Vlade Republike Hrvatske te potvrdio kako je na sastanku s dobavaljačima bio i predstavnik ruske Sberbank.


 Ustvrdio je kako informacije koje se pojavljuju, a povezuju Antu Ramljaka s Knighthead fondom, rađaju određene sumnje u njegov rad.


 “Treba provjeriti sve što se događalo”, rekao je Petrov dodavši kako je Most samo htio otvoriti priču o Agrokoru.


 Tvrdi kako je Mostu stalo da se zaštite hrvatski interesi, a ne samo da se promijeni gospodar Agrokora.


Potvrdio je i da je predstavnik Mosta bio na sastanku u Vladi na kojem se razmišljalo i analiziralo tko bi mogao biti taj voditelj za Agrokor te dodao kako je do svih prijedloga ostao gospodin Ramljak.


 Po Petrovim riječima, Most je imao neke svoje prijedloge, ali oni nisu bili prihvatljivi HDZ-u.


“Kada se znalo da odlučuju doslovno sati o tome hoće li se dogoditi gospodarski slom, trebalo se ići u izglasavanje o sistemski važnim tvrtkama”, rekao je dodavši kako su tada morali djelovati. 


 Od naših želja na kraju nije bilo ništa jer nas je, naglašava, HDZ isključio.


Istaknuo je kako mu se u ovom trenutku glede privremene uprave Agrokora ne sviđa to što su izvješća kasnila nekoliko mjeseci u odnosu na predviđeni rok, to što, kako je ocijenio, nema jasnoga plana restrukturiranja tvrtki. 


 “Sve ovo što se ne komentira i to doslovno izgleda kao omerta svih dužnosnika i svih institucija i hrvatske Vlade o svemu onome što se događa u Agrokoru – mene je strah”, rekao je Petrov te je podsjetio na privatizaciju i pretvorbu s kraja devedesetih godina kada su se “na nekakav način pod šutnjom odvijale bitne stvari”. 


 Napomenuo je i kako nije zažalio što je dao potporu “lex Agrokoru”. To je u tom trenutku bilo najmanje moguće zlo, dodao je. 


  Petrov smatra kako su za stanje u Agrokoru odgovorne institucije kao što su HANFA, HNB, HBOR i Porezna uprava.

 Na pitanje hoće li, zbog slučaja Agrokor, poduprijeti najavljenu SDP-ovu inicijativu za opozivom ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Petrov je odgovorio kako je za to sve najodgovorniji predsjednik Vlade Andrej Plenković.