Niz propusta

Petrov: Ako premijer ne smijeni ministra Kujundžića pokrenut ćemo inicijativu za opoziv

Hina

»Svjesno se riskiralo da se u Zaprešiću, praktički u predgrađu Zagreba, dogodi smrt mladića nasred ulice zbog neorganizacije. Ne možemo okretati glavu, tvrditi da je sve i savršenom redu i da drugačije od ovoga ne može. Nužno je spoznati greške i propuste, te konkretnim potezima vratiti povjerenje građana u hrvatsko zdravstvo«, poručio je Petrov na svom facebook profilu



Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je u srijedu kako će njegova stranka, ako premijer Andrej Plenković ne smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, zajedno s kolegama iz oporbe pokrenuti inicijativu za opoziv tog ministra zbog tragedije u Zaprešiću u kojoj je, dok je čekao na dolazak hitne pomoći, preminuo 21-godišnji Matteo Ružić.


»Svjesno se riskiralo da se u Zaprešiću, praktički u predgrađu Zagreba, dogodi smrt mladića nasred ulice zbog neorganizacije. Ne možemo okretati glavu, tvrditi da je sve i savršenom redu i da drugačije od ovoga ne može. Nužno je spoznati greške i propuste, te konkretnim potezima vratiti povjerenje građana u hrvatsko zdravstvo«, poručio je Petrov na svom facebook profilu.Mostova saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić jučer je, podsjeća Petrov, poručila premijeru Plenkoviću da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića. »Nemoguće je prijeći preko ignorancije i nečinjenja koje su za ministra zdravstva uobičajen način funkcioniranja. Zato bi premijer Plenković morao racionalno sagledati nezavidnu situaciju u kojoj se hrvatsko zdravstvo nalazi i povući ključni potez. Ako u narednim danima premijer Plenković ne smijeni ministra zdravstva, Most će u dogovoru s kolegama iz oporbe započeti konzultacije kako bi pokrenuli inicijativu za opoziv u Hrvatskom saboru«, poručuje čelnik Mosta.

Petrov navodi i kako je niz konkretnih i ključnih problema ministar Kujundžić propustio riješiti, dok je, kaže, reformu hitne pomoći koju su izradili stručnjaci u proljeće 2016. spremio u ladicu. Naglasio je i kako položaj liječnika i medicinskih sestara također nije riješen, bolnički sustav nije reorganiziran. »Upravo taj dio vapi za reorganizacijom jer je najveći potrošač u zdravstvenom sustavu. Liste čekanja, za pretrage su postale toliko obimne da se ne mogu ni kontrolirati«, ističe Petrov.