Tragedija na Dalmatini

Petero teže ozlijeđenih Čeha ostaje u Gospiću, ostali otputovali doma

Hina

Sutkinja istrage Dubravka Rudelić potvrdila je kako je danas provela »dokazne radnje saslušanja u sklopu predistražnog postupka« da bi se ustanovilo kako je došlo do te teške prometne nesreće i postoji li nečija odgovornost za to



Dvadesettroje čeških turista ozlijeđenih jučer u teškoj prometnoj nesreči kod tunela Krpani na autocesti A1, otputovalo je svojim kućama u Republiku Češku nešto prije 18 sati iz zadarske Zračne luke.


Češki turisti otputovali su prema Brnu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Češke u pratnji pomoćnika češkog ministra vanjskih poslova Tomasa Duba, medicinskog osoblja i psihologa.


Za teže ozlijeđene u zrakoplovu su bili posebno pripremljeni bolnički kreveti sa svom potrebnom medicinskom opremom.




U bolnici u Gospiću ostaje petero teže ozlijeđenih čeških pacijenata, a ostali su krenuli u Češku prijevozom svojih osiguravajućih društava.


Od 23-oje čeških pacijenata koji su otišli prema Zadru 17-ero njih je u takvom zdravstvenom stanju da su mogli sjediti te se do Zemunika prevoze s tri kombi vozila MUP-a, a šest osoba se zbog težih ozljeda prevoze sanitetskim vozila. U koloni je i češki veleposlanik Karel Kuehnl


Češki veleposlanik na odlasku iz Gospića  izjavio je da su u ovim tragičnim okolnostima – u kojima je poginulo osmero, a ranjeno 43-oje čeških turista koji su putovali na ljetovanje u Bašku Vodu –  ljudi i hrvatske institucije »obavile jako dobar, odličan posao«.


Ozlijeđena 60-godišnja češka turistkinja koja je nakon jučerašnje teške prometne nesreće češkog autobusa bila hospitalizirana u KB Dubrava, večeras je prevezena u domovinu posebnim vojnim zrakoplovom Republike Češke, gdje će biti operirana. Naime, posebni vojni zrakoplov Češke nakratko je sletio u Zračnu luku Zagreb kako bi preuzeo 60-godišnju češku turistkinju, nakon što je oko 18 sati u zadarskoj Zračnoj luci preuzeo 23-roje ozlijeđenih čeških turista, koji su bili smješteni u gospićkoj bolnici.



Na novinarsko pitanje je li točno da su istražitelji danas bili s pacijentima iz Češke odgovorio je da jesu te da su samo obavili svoj posao i saslušali putnike.


U izjavi Hini sutkinja istrage Dubravka Rudelić potvrdila je kako je danas provela »dokazne radnje saslušanja u sklopu predistražnog postupka« da bi se ustanovilo kako je došlo do te teške prometne nesreće i postoji li nečija odgovornost za to.


Pacijente će u Zemuniku dočekati tim liječnika i psihologa, jer su neki od čeških turista izgubili svoje najbliže a svi su oni u šoku, kazao je veleposlanik.


Prema njegovim riječima sve tri osobe koje su zbog teških ozljeda prevezene jučer u Zagreb stabilno su i dobro se oporavljaju.